God went to beauty school

books

God went to beauty school är en helt fantastisk diktsamling eller kanske snarare en lyrikroman om gud och alla ovanliga saker hen tar sig för. Blasfemisk kanske några tycker, men jag tycker mycket om den humoristiska kritik av religion som Cynthia Rylant  bjuder på.

Den inleds med dikten som heter just God went to beauty school som börjar så här:

 

 

He went there to learn how

to give a good perm

and ended up just crazy

about nails

so He opened up His own shop

”Nails by Jim” He called it.

He was afraid to call it

Nails by God.

 

 

 

Gud fortsätter sedan och upptäcker den värld han skapat. Han skaffar en hund som heter Ernie, trots att han egentligen jobbar för mycket och inte hinner med den. Han åker båt och fascineras över hur annorlunda världen ser ut från havet. Ganska ofta blir det problem när han berättar att han är gud. Som när han ska köpa en soffa från Pottery Barn och hans fakturaadress och leveransadress inte stämmer överens. Räkningarna ska till helvetet och soffan till himlen. Han blir sjuk och Moder Therese vårdar honom, blir helt fixerad vid kabelteve, gråter över alla hemska filmer som görs, går in i en kyrka och finner sig själv, tänker på sin kusin Lucy som valde en annan väg och skriver ett beundrarbrev till en countrysångerska och mycket, mycket mer.

En favorit är när han går till doktorn för sina hjärtproblem och får höra att det inte är något fel på honom, men att han ska äta mer fisk. Dikten avslutas så här:

 

He knew about that

skip in His heart.

He knew it was nothing

fish would cure.

The skip had started way back,

when He first heard

that some people

didn’t believe in Him.

It scared Him. Still does.

 

 

Jag tyckte mycket om God went to beauty school och kommer att läsa om den snart. Det är en perfekt bok att bara öppna och läsa en dikt på måfå. Nu läste jag den visserligen på plattan, så då är det lite svårare att göra så, men ni fattar tanken. Jag fnissade en del, men fick mig också en och annan tankeställare. Jag gillar att den är uppbyggd som en barnbok, men helt klart inte vänder sig till barn. Och så undrar jag självklart vem författaren är som har fått höra guds hemliga bok.

1 reaktion på ”God went to beauty school”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d