Vad recenseras hos O?

Hos Läsresan och Marcusbiblioteket blir jag uppmärksammad på att Jens Liljestrand förklarat vilka böcker som recenseras i tidningen Expressen, alltså vilka urvalskriterier som finns. Som Läsresan påpekar är det extra intressant efter senaste tidens debatt som bland annat handlat om hur bokbloggare väljer böcker.

Jag kan inte påstå att jag tycker att Liljestrands urval känns så himla mycket mer seriöst än det urval som sker i min och andra bokbloggar, så jag tänkte att jag skulle göra som Marcus och förklara hur jag tänker. Listan är inspirerad av både Marcus och Jens ska tilläggas.

Omslaget: Ja, jag är lika ytlig som Marcus, till en viss gräns ska tilläggas. Ett omslag som fångar mig får mig att läsa mer om boken, men det finns ingen garanti att en sådan bok blir läst.

Författaren: Ett etablerat namn har kanske inte förtur i sig, men vissa hamnar i gräddfilen. Det är gamla favoriter, eller författare som är kända och extra aktuella. Kanske har de fått ett stort pris. Kön är inget urvalskriterier, men jag läser fler böcker av kvinnor än män.

Genrer: Jag läser mycket, men inte allt. Många samtidsromaner lockar, gärna de som är skrivna av unga kvinnor. Jag tror att jag har ett stort behov av igenkänning. Ungdomsböcker gillar jag också. Gärna de realistiska och eländiga. Svart ska det vara. Därför läser jag också en del deckare och thrillers, trots att det varit dåligt med det det senaste. Grafiska romaner läser jag mer och mer. Lyrik tänker jag alltid att jag ska läsa mer, men det är så himla svårt att skriva om diktsamlingar.

Priser: Ja, en bok som prisats har ganska stor chans att bli läst. Om boken i fråga inte verkar allt för tung eller ointressant. Jag läser inte en prisad bok bara för att den är prisad.

Debatten: En bok som jag hör mycket om läser jag gärna, men det gäller till en viss gräns. Böcker som blir totalhypade kan jag bli trött på innan  jag läst dem. Då väntar jag hellre.

Förlaget: Jag har mina favoritförlag, det ska jag inte sticka under stol med. En bok som ges ut av dessa förlag läser jag lite extra mycket om och chansen är stor att jag också läser den. Får jag en bok från ett förlag och boken lockar mig har den också en stor chans att bli läst.

Tips: Om rätt tipsare, dvs mina favoritbloggar, hyllar en bok är chansen stor att jag läser den.

Balans: Böcker som inte får utrymme i dagstidningar, som t.ex. ungdomsböcker eller debutanter tillhör de böcker jag prioriterar. Det är också därför jag läser många böcker från små förlag. Jag läser mellan raderna i Liljestrands svar att det är svårt att slå sig in bland giganterna på kultursidorna. Där fyller bokbloggar en viktig funktion.

Ungefär så här gör jag. Men ibland räcker det att jag går förbi en lockande bok på biblioteket, som råkar slinka med hem. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Och om det inte är mer komplicerat på kultursidorna, behöver det kanske inte vara det här heller.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: