Stadsbesök: Göteborg

stadsbesök

Nu när vi just avslöjat projektet Göteborg läser passar det väl ändå utmärkt att dra på en litterär resa till Göteborg i dagens stadsbesök.

Reglerna är enkla. Du skriver om några böcker, filmer, teaterpjäser, tavlor eller annat kulturellt som har med Göteborg att göra på något sätt. Länka gärna inlägget hit, eller lämna en kommentar så att jag och andra kan få nöjet att läsa.

Jag är faktiskt väldigt nyfiken på boken vi valt till Göteborg läser, John Hall av Sophie Elkan. Jag har inte hunnit läsa så mycket ännu, men den tilltalar mig. Dessutom är jag inte så lite nyfiken på författarinnan.

Även Lagerlöf har ju skrivit en bok som utspelar sig utanför Göteborg, nämligen Herr Arnes penningar, boken som fick Jessika Gedin att avslöja sitt ointresse för Lagerlöf på bästa sändningstid. Vad jag inte visste var att boken också blivit pjäs med titeln Vinterballader,  en pjäs som hade urpremiär på Nya Teatern i Göteborg 1918, alltså året innan Mauritz Stillers berömda film kom.

Mer teater från Göteborg. En föreställning som var ganska kontroversiell när den kom och som fick mig att gå storgråtande på Stora Teatern, som då inhyste Stadsteatern som renoverades. Föreställningen hette Dom och regissören Jasenko Selimovic lät Mattias Anderssons pjäs handla en del om branden i Backa. Inte explicit, men undertonerna var svarta och jag grät floder. Året var 2000 och branden påverkade fortfarande mig genom att flera av mina elever varit där eller mist någon nära.

Fler böcker då? Det vimlar självklart av deckare som utspelar sig i Göteborg. Av dem är Erik Winter, skapad av Åke Edwardson, min favorit. Inte filmvarianten dock, utan den litteräre. Första boken Dans med en ängel var på sin tid otroligt nyskapande och är därför en av mina absoluta favoriter någonsin. Boken fanns inte med då 80 deckarexperter röstade på deckarfavoriter, men väl då läsarna gjorde detsamma.

Jag önskar dock att författaren lämnat sin karaktär ifred, istället för att återuppliva honom för bok nummer elva. Självklart måste jag ändå läsa. När Edwardsson är bra är han briljant, men det finns helt klart rejäla svackor i serien.

Helen Turstens böcker om Irene Huss tillhör också favoriterna. Också mycket ovanliga och nyskapande då de första böckerna gavs ut. På senare tid tycker jag kanske att Tursten har tappat lite, eller så handlar det om att det skrivs så otroligt mycket deckare nu, att hon inte längre sticker ut lika mycket. Jag gillar likafullt Irene Huss och är inte redo att ge upp henne ännu.

Du och jag Marie Curie av Annika Ruth Persson är en av de bästa ungdomsböcker jag läst. Den utspelar sig i Majorna och skildrar en kärlekshistoria mellan Filippa och Jenny. Konstigt nog har jag inte läst uppföljaren Erik Dahlbergsgatan 30, men det borde jag verkligen göra. 

I Linnéstaden utspelar sig stora delan av Christin Ljungqvists bok KaninhjärtaDu glömmer väl inte att kika in på hennes blogg 1/2 09.00 för att få veta mer om hennes nya bok Fågelbarn.

Det här var mitt kulturella Göteborg. Hur ser ditt ut?

 

 

10 reaktioner på ”Stadsbesök: Göteborg”

  1. Vad bra med Göteborgs-boktips just nu! Nu kan jag ju ladda upp inför min kommande bloggambassadörsträff i Göteborg i februari på bästa sätt. Mest sugen på ”Kaninhjärta”, tror jag.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: