En resa över tid och rum

9186480340

Innan vår båt hade lättat ankar och lagt ut från stranden i Rach Gía mitt i natten var de flesta passagerare bara rädda för en sak: kommunisterna, som var orsaken till att de flydde. Men så fort båten hade omslutits av den obrutna blå horisonten förvandlades rädslan till ett monster med hundra ansikten som sög musten ur oss så att vi inte kände hur våra overksamma muskler domnade bort.

Ru är en magisk bok. Den innehåller korta fragment av en historia och böljar fram både språkligt och tidsmässigt. Huvudpersonen Nguyen föds i Vietnam, mitt under Tet-offensiven i januari 1968. Vi får följa henne i Vietnam, Malaysia, Canada och sedan tillbaka till Vietnam. En ung flicka som först inte vågar tala i sitt nya land, men sedan försöker vara som alla andra i Quebec och som kvinna förstår att hennes arv är viktigare än hon tidigare trott.

Ru är Kim Thúys debutbok och hennes liv bär stora likheter med Nguyens. Hon kommer från södra Vietnam och flydde därifrån med sin familj 1978 då hon var tio år gammal. Boken går snabbt att läsa, men att den är lättläst betyder absolut inte att den inte är innehållsrik. Vi får tvärtom veta mycket om Nguyen och jag kommer definitivt att återvända till henne igen.

 

9 reaktioner på ”En resa över tid och rum”

  1. Det var en riktigt fin läsning. Ibland förrädiskt lättläst, jag läste den ibland nästan för fort. Helt fantastisk debut!

  2. Jag läste den för några månader sedan och älskade den verkligen! Den ligger nära hjärtat då vänner gjort samma resa.

  3. carin thiria bark

    Tyckte mycket om den men skulle vilja få läsa berättelsen en gång till, med fler meningar och beskrivningar. Tror att man lätt ”matar på” eftersom den går att läsa såväl på ytan som lite mer reflekterande och till den andra läsupplevelsen behöver jag en fördjupad beskrivning framför allt för det kulturella förhållningssättet, inte det allmänmänskliga. Min morbror heter fö Nguen och var i Paris för studier när kommunisterna tog över hans land och barndomshem. Återsåg inte sitt hemland på 40 år.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: