12 december Alexander, Alexis

Alexis Carrington Colby var en av de första riktigt elaka kvinnorna i en tv-serie. Och jäklar vad elak hon var. Underhållande elak. Jag var aldrig ett riktigt stort Dynasty-fan, men jag gillade alltid Joan Collins karaktär.

Alexander McCall Smith är en skotsk författare som skrivit om bland andra den mycket sympatiska privatdetektiven Mme Ramotswe. Jag har läst de tre första böckerna i serien, men det finns tio till. De lockar ärligt talat sådär. Inte heller har jag läst någon av de andra av McCall Smiths serier. Har du?

Fanny och Alexander (1982) är en av Ingemar Bergmans mest kända filmer. Jag har inte sett den sedan jag var barn, men blev tipsad av Jessica om en mastodontversion på 5 timmar som hon lovar ska vara grymt sevärd.

Campbell Alexander är juristen som hjälper Anna i Allt för min syster att få upprättelse, då hennes föräldrar tycker sig ha rätten till hennes kropp. En bra bok, men en ganska medioker film.

Jag inser att Alexander Skarsgård är stor, men jag har inte riktigt förstått hans storhet. Kanske för att jag inte heller förstått storheten med True Blood där han är med. Han gör få roller i filmer eller serier som passar mig.

Alexander i Tillsammans av Denise Rudberg har på ytan ett finfint liv. Under ytan är det långt ifrån så bra som man kan tro. Jag undrar om det inte är samma Alexander som dyker upp på fjällresan i Baristas – Andra boken. Någon som vet?

Eftersom det var så svårt att hitta ”Alexisar” slänger jag in ett par ”Alexandror” istället för att jämn ut könsfördelningen lite.

Alexandra Pascalidous bok Bortom mammas gata, fick mig att förstå författaren mer. Hon blev människan Alexandra, inte bara en glassig TV-personlighet.

Alexandra Potter är kanske lite åt det glassiga hållet, men jag gillar henne skarpt. Bäst är Who’s that girl? där huvudpersonen Charlotte möter sitt yngre jag Lottie. Jag tror minsann att det är dags att införskaffa en Potter till.

Vill du lyfta fram någon Alexander eller Alexis idag?

 

 

2 reaktioner på ”12 december Alexander, Alexis”

  1. Alexander är jag dålig på, men som stor Gilmore girls-fantast måste jag nämna Alexis Bledel som spelar Rory. Hon är fenomenal 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d