Stadsbesök: London

Det var alldeles för länge sedan vi var ute och reste tycker jag. Dags för en ny form av Bokgeografi, med städer istället för länder i fokus. Tanken är att jag varje vecka presenterar en stad genom att skriva om en bok som utspelar sig där och/eller är skriven av en författare därifrån. För att göra bilden av staden lite mer mångfacetterad vore det roligt med filmer om staden. Det kanske inte funkar varje vecka, men ibland.

Den här veckan beger vi oss till London och jag presenterar därför en bok och en film med anknytning dit:

Boken är Long way down av Nick Hornby, där fyra personer träffas en nyårsafton. Det vore ju inte alls konstigt om inte platsen var taket på en skyskrapa och att de alla planerat att hoppa. Nu är det knappast en sådan där ”vandraomkringochtittapåstadenbok”, men det är en fin historia som råkar utspela sig i London. Vill du ha en bra sådan bok ska du satsa på Saturday av Ian McEwan.

En av mina absoluta favoritfilmer är Fyra bröllop och en begravning och trots att huvudpersonerna åker runt på sina fester är basen ändå London. Det var i den här filmen jag för första gången kom i kontakt med den fantastiska poeten W H Auden. Bara en sådan sak gör filmen värd att nämnas.

Annars är väl Notting Hill en film med ännu mer London-känsla?! Ännu en film jag sett typ tusen gånger.

 

Nu är det din tur att ta oss med till London! Svara i ett inlägg eller i en kommentar. Länka gärna hit och/eller skriv en kommentar med länk till ditt inlägg så att vi kan få läsa det.

Mycket nöje och safe trip!

21 reaktioner på ”Stadsbesök: London”

 1. Vilken rolig idé att koppla samman bok, film och stad. Tack för de olika tipsen. Blir nyfiken på Hornbys bok Long way down. Tyvärr har jag inga egna Londontips. Filmen Notting Hill har jag, liksom du, sett – inte tusen gånger men mååånga 🙂

 2. Tänker på en bok där Londons undre värld tar stor plats – Keith Lowes ”Tunnelseende” där huvudpersonen ingår ett vad om att under 24 timmar åka till stadens alla tunnelbanestationer..

  Och film… i samma anda som de du nämner – ”Love Actually”, som plockas fram i adventstid hemma hos mig.

 3. ”From Notting Hill with Love…Actually” är en underbar bok om just Notting Hill. Här finns många referenser till filmer, bland annat just Notting Hill och Love Actually (båda favvofilmer som utspelar sig i London).

 4. Det har säkert skrivits hur många böcker som helst om London, ju ruggigare destå bättre.
  Medan fransorna gör kultur av sina ostar och viner gör ju engelsmännen kultur av sina massmördare. Dessutom är dom ju fantastiska berättare.
  Men jag tänkte tipsa om en bok vid namn
  ”London dess glans och gåtor” av Nick Yapp och Rubert Tennison
  Boken är i A4 format och totalt omöjlig som guidebok, ger dessutom övervikt på planet. Men det som inte står i den är inte värt att veta och man lär knappast hitta det i Lonley planet heller.
  Tar upp historik, fantastiska bilder och hur London fungerar socialt, så alla udda företeelser.
  Platsen längst ner i det här inlägget hade jag aldrig hittat utan den. Riktigt ruggigt, jag vet inte om någon blivit mördad där, men det påstår att det spökar där nere. Hur som helst kan man känna historiens vingslag och nästan höra trampandet från förra seklets stuveriarbetare som gick där nere.
  http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2011/10/20/kajsalisa-i-london-del-6/

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: