Babel är ett farligt program

Jag har aldrig ens tänkt att läsa Mikael Niemis nya bok. Sedan Populärmusik från Vittula har jag inte varit sugen på att läsa något mer av honom. Så dyker han upp i Babel, intervjuad av underbara Jessika Gedin och är så charmig och intressant att jag helt plötsligt känner att jag absolut MÅSTE läsa hans nya bok FallvattenDessutom påminner han mig om att jag måste läsa Stephen King snart.

Jag älskade Karolina Ramqvists Flickvännen, men hennes nya bok Alltings början har fått väldigt blandad kritik. Jag vill ändå läsa, då även jag blev vuxen under 90-talet. Funderingen kring vad vi egentligen har att kämpa för idag är intressant. Att feminism bara är självklar i vissa kretsar, medan den är väldigt ifrågasatt i andra är värt att lyfta fram. Och att kvinnor oftare ses som offer än män i samma situation är något att fundera över.

Caitlin Morans bok How to be a woman har jag redan köpt. Den var borttappad ett tag, men återfanns under lördagens bokhyllefixande. Jag som inte alls tycker om ljudböcker drömmer om att få höra Morgan läsa sin bok själv.

Har en stilla fråga till dessa feminister bara. Är det inte möjligt (och önskvärt) att uppfostra söner till feminister?

Blev också sugen på att läsa Tove Lefflers Den kärleken och den nya biografien Sanningens vägar:  Anne Charlotte Leffler liv och dikt av Monica Lauritzen. Eller varför inte något av Anne Charlotte Leffler själv. Kanske Skådespelerskan?! För visst är det lite knäppt att vi firar Strindberg, men glömt bort Leffler.

Och så Daniel Sjölins comeback, jo den funkar bra. Det verkar dessutom som att den arge gubbstrutten i Sjölin får mer utrymme än han fick som programledare. Just Rimbo var kanske inte världens roligaste litterära destination. Kopplingen till Heliga Birgitta gillades dock.

Måste också återigen påpeka att jag verkligen älskar Biblioterapi. Och ja, jag vill läsa Skrivet på kroppen också. Och de där krigsmemoarerna verkar spännande och…

Ja, ni ser. Babel är ett totalt livsfarligt program.

 

20 reaktioner på ”Babel är ett farligt program”

 1. Det høyrest ut som om du har nok å lese på, framover. Eg har sjølv nettopp begynt på How to be a Woman, og eg flirer godt av den boka.

 2. Nja fast jag tyckte dagens avsnitt var ganska lamt, trots att Karolina är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag tycker det är fjantigt när de ska clowna till saker, som nu Sjölins upptäcksresor. Neggo, neggo, neggo, jag hör själv hur det låter och skulle kunna fortsätta lite till. Måste man t.ex ge Millenniumtrilogin ÄNNU mer uppmärksamhet i ett totalt värdelöst och ointressant evighetslångt inslag, när hundratals debutanter och/eller smalare författare törstar efter tre minuter i babel….? Osv osv, ursäkta negativiteten. jag brukar också bli läspeppad och tycka som du, att babel är livsfarligt på det positiva sättet. Men jag hoppas att nästa avsnitt är betydligt bättre.

  1. Det var författare för mig den här gången, men kan hålla med om att Milleniumtrilogin knappast behöver mer uppmärksamhet. Faran med nya sändningstiden är kanske att redaktionen vill göra programmet mer mainstream för att nå fler tittare. Hoppas att jag har fel.

  1. Brukar inte våga uttala ordet köpstopp, för det får ofta motsatt effekt. Jag blir så barnslig av förbud. Men ja, jag ska försöka att inte köpa så många böcker i höst, undantaget på mässan då jag bara ska köpa sådant jag verkligen kommer att läsa. (Som alla andra böcker som står olästa i hyllan visserligen…)

 3. Håller med. Morans bok åkte långt upp på listan, och Ramqvists hade jag inte ens funderat på. Niemi var charmigt norrländsk, men boken… nja.

 4. Jag gillade Daniel Sjölins ” återkomst”, men gillar inte biblioterapin åtminstone inte som den presenteras i programmet. Men i övrigt är jag ett Babel-fan o

 5. Om det ska fortsätta i samma stil kommer Babel att bli ett dyrt program för mig. Jag hade inte alls tänkt att läsa Niemis ”Fallvatten” och Caitlin Moran var jag måttligt intresserad av också dessförinnan- men… nu får jag väl se till att få tag på de här böckerna. Tur att biblioteket öppnar snart igen efter ett helt år i malpåse. Ann-Charlotte Leffler-biografin lockar också….

 6. Jag hade inga tankar alls på att läsa Fallvatten innan jag såg Babel, men efter programmet var det kört. Tänk att det räcker med att en författare verkar trevlig och sympatisk för att jag ska vilja köpa boken…

 7. Haha, vi verkar vara många som inte alls hade tänkt läsa Niemi i höst, men plötsligt charmades och blev sugna ändå! Och hoppas han skriver mer ungdomsböcker som han sa att han han ville, för gillade både Kyrkdjävulen och Skjuta apelsinen.

  Jag kände annars ganska likadant efter Babel, faktiskt. ”Men det här var ju inte bra”. Jag har ju redan för mycket att läsa och ahde liksom redan skalat bort de här lite från listan.

  Biblioterapin brukar vara kul, men den här gången? Nja, Niemi var den enda jag tänkte var inne på rätt spår. Maken är ju direkt olämplig i sammanhanget! Fantastisk bok, men kanske inte för att bota svartsjuka!!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: