Dagens EM-böcker Danmark

Bokgeografi med fotbollstwist skulle man kunna kalla denna inläggsserie. Jag tänker nämligen ge mig ut på en litterär resa till EM-länderna och idag måste det självklart bli Danmark. Vårt grannland har hamnat i något av dödens grupp tillsammans med Holland, Tyskland och Portugal. Jag är inte så lite lycklig över att Danmark vann idag. Både för att Danmark är ett grannland, men också för att Holland absolut inte är en favorit.

Inlägget ska dock inte handla om fotboll, utan böcker så klart. Det här är ju en bokblogg, visserligen med en ägare som jublar lite extra när det är finfotboll på tv.

En riktig litterär gigant är Inger Christensen vars Alfabet är en av de coolaste diktsamlingar jag läst. Hon skrev också romaner, pjäser och essäer, men den sidan av hennes författarskap har jag inte stiftat bekantskap med ännu. 1978 tog hon plats i Danska akademien och diskuterades ofta i Nobelprissammanhang. Nu dog hon tyvärr 2009, så något pris blev det aldrig.

En annan dansk dam som var nära att få Nobelpriset var Karen Blixen, eller Isak Dinesen, som var hennes manlige pseudonym. En kosmopolit som bland annat hade en berömd farm i Afrika, vid Ngong Hills utanför Nairobi. Faktum är att jag faktiskt aldrig läste ut Den afrikanska farmen, men den kanske är värd en ny chans. I september är det 50 år sedan Karen Blixen dog och i denna spännande artikel kan man läsa mer om hennes liv. Om hennes förhållande till Sverige finns en hel bok.

Om Danmark handlar Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk, som knappast målar upp en ljus bild av landet där ett främlingsfientligt parti tillåts kontrollera politiken. En bok som är väl värd att läsa.

Det var ett tag sedan jag läste något av Jens Christian Grøndahl, men Lucca är en av de bästa böcker jag läst. En fin berättelse om en skådespelerska som råkar ut för en olycka. Läkaren som behandlar henne blir väldigt engagerad i fallet. Inför bokmässan skulle jag gärna läsa Fyra dagar i mars.

En legendarisk dansk författare som jag faktiskt ännu inte läst något av är Suzanne Brøgger. Hennes Jadekatten står i hyllan och tillhör verkligen de hyllvärmare som nästan dammat igen helt. Dags att göra något åt det.

 

 

4 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Danmark”

  1. Kul grepp. Jag efterlyste danska boktips i tisdags och nu fick jag några till.
    Lucca har jag fastnat halvvägs in i och jag vet inte varför!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: