Tematrio – Tonårsläsning

Att böcker om unga skulle passa endast ungdomar är en snäv syn på litteratur som jag hoppas, och tror, håller på att luckras upp. Jag läser mycket ungdomslitteratur, kanske för att jag arbetar med ungdomar, men mest för att det finns så himla mycket bra i genren. Ungdomsböcker är inte sällan rappare, ärligare och mer nyskapande än många böcker för vuxna.

Lyran vill den här veckan att vi tipsar om tre tonårsböcker och jag hade faktiskt lite svårt att välja. Det blev tre svenska pärlor.

1. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist är en mörk och gripande historia om tvillingarna Mary och Anne. Övernaturlig och samtidigt otroligt jordnära. Läs!

2. Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo är en riktig vitamininjektion. Huvudpersonen Alicia är underbart självsäker och totalt enerverande. Det går inte att låta bli att älska henne.

3. Jag gillar verkligen prosalyrik och Människoätande människor i Märsta av Aase Berg är verkligen riktigt, rikigt bra. Dikter om vänskap som bildar en väldigt fin historia om Tove som försöker hitta rätt i livet. Vackert och välskrivet.

Fler inlägg om ungdomsböcker hittar du här.

 

5 reaktioner på ”Tematrio – Tonårsläsning”

  1. Kaninhjärta verkar väldigt intressant. Människoätande människor i Märsta verkar också väldigt spännande.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d