För vetgiriga ungar

-Mamma, alla faktaböcker är så tråkiga, för jag vet redan allt. Så har sexåringen klagat ett tag. Alltså köpte jag två böcker av Björn Bergenholtz och hoppades att de skulle passa de vetgiriga grabbarna O. Småkryp är fantastiskt enligt dem, ja faktiskt de flesta djur.

Vi började med Känn igen 25 sniglar, kryp och kräldjur och kvällsläsningen höll på att aldrig ta slut. Båda ungarna hade tusen frågor och faktum är att boken kunde svara på de flesta. Vi läste om sniglarnas andningshål och hur man genom dem kunde skilja på arter som annars ser väldigt lika ut. Det och en massa andra roliga fakta som ingen av oss hade riktig koll på. Full pott!

Igår läste vi så Känn igen 25 fjärilar och flygfän och fick lära oss att se skillnad på honharkrankar och hanharktankar och lära oss att det finns flicksländor, både flickor och pojkar. Även i denna bok lärde vi oss väldigt mycket nytt alla tre. Äventyren i trädgården blir ännu större nu när vi ska leta efter skäggiga hanhumlor och kanske till och med se humlornas ”matkassar” på benen.

Nu måste jag självklart investera i fler roliga böcker i serien Känn igen 25. Hittills finns fyra och av dem lockar nog Känn igen 25 fåglar mest, men grabbarna skulle säkert tokgilla även Känn igen 25 fiskar. Blommor är kul nu på våren och sommaren och då finns Känn igen 25 blommor, medan Känn igen 25 svampar och bär torde passa perfekt i höst. Det är alldeles lagom med 25 av varje och när det handlar om fiskar och fåglar behöver jag definitivt få bättre koll. Blommor, svampar och bär tror jag att jag fixar. Vad gäller ungarna tror jag att de suger i sig det mesta om det mesta.

I augusti kommerKänn igen 25 träd och buskar, en bok som jag definitivt behöver själv, men som ungarna säkert uppskattar. Då kan vi kanske ta en tur i skogen och leta träd. Som det är nu är jag knappast någon bra guide.

Samma månad kommer också Känn igen 25 däggdjur och den kan bli en riktig hit, förutsatt att den innehåller lika roliga detaljer och ovanliga fakta som de böcker vi läst nu. Grabbarna O kan en hel del om djur, men det brukar stå nästan samma sak i alla böcker. Förhoppningsvis är Bergenholtz klurigare än så.

 

4 reaktioner på ”För vetgiriga ungar”

  1. Känn igen 25 träd skulle jag behöva! Jag kan bara gran, tall, björk och rönn, för de var typ de enda som fanns där jag växte upp (norrbotten).

  2. Känn igen 25 fiskar hade passat min minsting som verkar älska allt som lever under vattenytan. Själv tycker jag att Känn igen 24 fjärilar och flygfän låter sådär intressant…

    1. Jag lär mig mycket genom att läsa för ungarna! Tänk bara på alla dinosaurier jag har koll på efter år av dinosaurieböcker.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: