enligt O

Tankar från en bokberoende

En fin bok om nyfunna syskon

Lisa Jewell är en favoritförfattare. Hon skriver smart underhållning, som inte sällan har en allvarlig underton. Senaste boken Syskonmakaren är kanske en av de bästa. Egentligen en helt osannolik handling, men så varm och välskriven. Jag läste den som min första excess och gillade både innehållet och formatet.

Det är många personer att hålla reda på först. En mamma som beslutar sig för att bli gravid genom en spermadonator utan sin mans vetskap, för att slippa konfrontera hans eventuella oförmåga att få barn.

En ung flicka som lever i misär och som sedan växer upp till en mycket rik, men fortfarande vilsen kvinna. Hon är dottern till den okända spermadonatorn och heter Lydia.

Därefter träffar vi Dean, en ung man med en gravid och väldigt arg flickvän. Förlossningen sätter igång för tidigt, dottern överlever men tyvärr inte flickvännen.

Och så Robyn, som alltid vetat att hon kommer från en spermadonator, då hennes äldre systrar båda dött i en obotlig, ärftlig sjukdom. Nu har hon just börjat studera till läkare och hittat en fantastisk pojkvän. Trots detta vågar hon inte vara lycklig.

På en sajt där barn till spermadonatorer kan registrera sig och hitta syskon och kanske till och med en far, får syskonen kontakt.

Och så är det Maggie, en medelålders kvinna som förälskar sig i en fransman som sedan insjuknar i cancer. Det är han som är spermadonatorn.

Det låter lite sliskigt, eller hur? Luras inte av den på ytan smöriga historien. Det här är nämligen en riktigt fin bok som jag absolut tycker att ni ska läsa. Jag läste och läste för att få redan på vad som skulle hända personerna som jag alla tyckte om. Sedan bidrog det säkert att boken är skriven i det klassiska formatet “varje person får ett eget kapitel”, som jag är väldigt svag för.

Föregående

En trevande debut

Nästa

Nu tar jag nya tag

7 kommentarer

  1. Inte bara i böcker, verkliga livet kan också vara sliskigt (?), jag har också fått en 40-årig halvbrod…. 🙂

  2. Jag kommer att tänka på en artikel på svd.se (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/klinikchef-kan-ha-fatt-1-000-barn_6984473.svd) idag där det stod om ett par som hade en fertilitetsklinik men nästan all sperma kom i själva verket från mannen själv. 🙂

  3. Jag har reserverat den på bibblan nu. Tack för tipset!

  4. Det här låter som en bok för mig! Åker upp på min vill ha-lista

  5. Låter som en jätteintressant bok, blir att skriva upp den på att-läsa-listan! 🙂 Tack för tipset!

  6. Verkar lovande, hamnar även på min önskelista 🙂

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: