En klart positiv överraskning

Jag har läst min första bok av Kerstin Ekman, en författare jag tänkt läsa länge, men inte vågat mig på. Jag är glad att jag gav henne en chans  och väldigt överraskad över hur himla roligt jag hade under läsningen. Vilken bok? Hennes senaste Grand final i skojarbranschen, en bok som tog lång tid att läsa och som kanske inte var alldeles lättforcerad, men helt klart läsvärd.

Historien om de två kvinnorna som bildar två sidor av en författare, den yttre och den inre. Lillemor Troj, vacker och älskvärd, en kvinna som vet hur man för sig och Babba, som är den som faktiskt skriver böckerna. Nu har den senare skrivit ett manus där hon avslöjar allt. Vad händer nu? Vad händer med läsarna som älskar Lillemor Troj?

Att Lillmor blivit den som andra tror är författaren är egentligen Babba själv skuld till. Hon visste tidigt med sig att hon var för ful för att bli känd och hon valde istället Lillemor att representera hennes novell i en novelltävling. Har hon ens rätt att ändra sig? Hur är det egentligen med Babbas ansvar i hela historien? Och vilket ansvar har Lillemor?

Många frågor, många spekulationer, men kanske inte så många svar. Dem får man fundera ut själv. Hur hade böckerna egentligen blivit om de två kvinnorna inte samarbetat? Helt klart är att det var väldigt intressant att följa detta mycket udda samarbete och dessa två fascinerande kvinnor. Egentligen får vi inte veta så himla mycket om dem, men varje pusselbit är perfekt lagd.

Jag har verkligen roligt när jag läser Grand final i skojarbranschen och den sylvassa kritiken av vårt ytliga samhälle. Jag är glad att jag äntligen tillät mig att upptäcka Kerstin Ekman, som inte alls var så trist och tråkig som jag befarade. Jag gillade henne faktiskt, precis som jag trots allt förutspådde.

 

15 reaktioner på ”En klart positiv överraskning”

  1. Kul att du gillade hennes bok. Jag har precis som du tänkt att jag ska läs men ej vågat mig på. Snart så.

  2. Jag har inte läst någon bok av Kerstin Ekman, ännu. Vad jag förstår så skiljer sig dock just den här boken rätt mycket från hennes övriga så det kanske faktiskt är precis den här man ska börja med att läsa?!

  3. Men grattis! Och äntligen! Jag är ju själv stort fan av Ekman, ändå sen jag läste Händelser vid vatten i början på 90-talet. Kvinnorna och staden serien och Vargskinnetserien är också bra. Men en del böcker är lite svårare iofs.
    Du har mycket bra kvar att läsa av henne!

  4. Jag har funderat på att läsa den efter att ha hört om den i samband P1s romanpris. Men nu provade jag Lacrimosa men den lyckades jag inte läsa ut.

  5. Du måste verkligen läsa Händelser vid vatten. Tjock, men oundgänglig. Jag läste den under en het Gotlandssemester på 90-talet och hann inte läsa klart medan vi var vid havet. När jag kom hem till stan satte jag mig i duschrummet (läghenhetens svalaste plats) för att läsa ut boken innan jobbet tog över. Oerhört spännande, klurigt uppbyggd, och ett härligt språk.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: