Att beskriva utan att vara övertydlig

Jag försöker få mina elever att beskriva med hjälp av detaljer i miljön, istället för att krasst konstatera att ”det är snart höst och det är kallt”. Hittade ett bra exempel ur Katarina Wennstams Svikaren som jag läser just nu:

Det är en klar söndagskväll vars luft bär med sig löften, eller hot, om annalkande höst och kyla. En kväll då människor tar hissen ner till förrådet, rotar bland undanstuvade kläder och tar fram stövlar, jackor och halsdukar.

Fortfarande solbrända och fortfarande med förhoppning om några brittsommardagar till, men om man har siktet inställt på flera timmar på Råsunda stadions utomhusläktare är kappa och mössa att föredra. Över en natt förvandlas Stockholms tidigare så färggladda och barbenta befolkningen till en svartklädd massa med täckande strumpbyxor, nyinköpta ponchos och denimmörka jeans. Sommaren är definitivt över.

s. 98

Rulla till toppen
%d