Snart får vi vänta på att låna e-böcker

Egentligen är det ju för bra för att vara sant att kunna låna e-böcker från biblioteket gratis, utan att behöva vänta alls. Idén med bibliotek är förvisso just att låna ut gratis böcker, men att detta begränsas något gällande nya e-böcker är lätt att förstå. Bonnierförlagen införkarenstid på fyra månader för sina nya böcker och vill man låna dem är det bara att vänta. Även W & W samt Piratförlaget kör ut e-böcker till biblioteken senare än de gör med de böcker som erbjuds till försäljning.

Jag förstår alltså, men gillar inte systemet. Hade istället önskat någon form av begränsning av exemplar, så att biblioteken köper ett antal e-licenser, liksom de köper ett antal fysiska böcker. Då behöver visserligen även e-bokslåntagare stå i kö för att få läsa en ny och populär bok, men det är bättre än en allmän karenstid.

Hur tänker du kring detta?

4 reaktioner på ”Snart får vi vänta på att låna e-böcker”

 1. Ja, visst är det knepigt, det där?

  Jag tillhör dem som gärna lånar e-böcker gratis på biblioteket. Det är så jag helst läser böcker numera faktiskt. Vi har rationaliserat bort de flesta bokhyllor från vårt hem och gjort oss av med åtskilliga travar böcker. Att kunna klicka fram nästan valfri bok direkt i mobilen är verkligen fantastiskt. Men jag förstår om det inte är hållbart i längden.

  Jag håller med dig om att fyra månders karenstid känns trist. Ändå inte helt orimligt, om man kan köpa e-boken under perioden. Men det bär emot att betala lika mycket för en e-bok som för en pappersbok, det gör det.

  Begränsning av exemplar är ju en variant, men det blir samtidigt artificiellt och bakåtsträvande. En av de stora poängerna med e-boken är ju att den finns i hur många exemplar som helst.

  Jag skulle gärna se en abonnemangstjänst för e-böcker. Betala en rimlig månadsavgift, ha tillgång till oändligt antal e-böcker. Nya såväl som gamla, inga artificiella begränsningar.

  Det ska bli väldigt spännande att se vad det blir av detta i framtiden.

  1. Håller med om att priserna måste justeras. E-böcker måste rimligen vara mycket billigare och mindre krångliga att framställa. Dessutom borde fler förlag köra pocketpris även på e-böcker när böckerna ges ut i det formatet. En knapp hundring för en ny bok kanske? Eller vad känns rimligt?

 2. Det är som vanligt, den som redan är i utanförskap ska hamna ännu längre bort. 4 månader är en väldigt lång tid med efterlängtade böcker, att bara de med pengar ska få läsa nyutgivet är fel. Den fysiska boken kanske visserligen finns på plats, men de som har svårt att ta sig till biblioteket då? Nej, 4 månader ÄR för långt…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: