Vem har egentligen inspirerat mig?

Dagens bloggstafett har varit fylld av inlägg om många fantastiska kvinnor och jag har verkligen haft trevligt då jag läst om dem. Tack alla deltagare för det!

Jag har funderat på vilka kvinnor som egentligen har inspirerat mig och  då kommit på en hel rad med namn på kvinnor i min närhet och några jag faktiskt aldrig träffat. Detta inlägg är till dem.

Av min gammelmormor Rut lärde jag mig att livet inte måste vara så himla allvarligt. Det var många år sedan hon dog, men hennes skratt hörs fortfarande. Hennes bokhylla var också en av de första jag botaniserade i och där hittade jag en massa svenska klassiker.

Min mormor Siv, som har namnsdag på självaste kvinnodagen har alltid gått sin egen väg och hon har lärt mig att göra detsamma. Vi har andra likheter också, som ett rejält hat mot den mörka, deppiga vintern, men genom henne har jag insett att det är okej. Det kan vara tungt ibland, men det gäller att inte ge upp.

I mormors bokhylla fanns Pearl Buck, Agatha Christie och senare Herman Wouk. Fortfarande läser hon mycket och jag går alltid ett varv och tittar i hennes många hyllor då jag är på besök. Senast lånade jag med mig en bok av Maria Lang som jag tyvärr inte fått tummen ur att läsa.

Och så mamma Britt-Marie som jag blir mer och mer lik. Av henne har jag lärt mig att det alltid är trevligt att berömma även den som man tror alltid får beröm. Att ett vänligt ord och en kommentar som visar intresse är viktigt i vardagen. Jag har också ärvt hennes passion för undervisning och jag hoppas att min håller lika länge som hennes har. Även mamma läser och vi byter ofta böcker med varandra. Kärleken till böcker går i arv, även om den kanske gått lite över styr för mig.

Många har idag lyft fram inspirerande lärare, men trots att jag funderade länge hade jag svårt att komma på någon. Sedan hittade jag några, deras röster fanns kvar i minnet och den litteratur de läste, men namnen, namnen är borta. Ett finns kvar, nämligen Birgitta Jordansson som handledde min C-uppsats i historia om Kerstin Hesselgren och som väckte mitt intresse för genusvetenskap och kvinnohistoria. Det har haft stor betydelse för mig.

Så också kvinnan jag skrev om, Kerstin Hesselgren, som inte tillhörde de kvinnor som var aktiva i rösträttskampen, men som blev den första kvinnan att ta plats i riksdagens första kammare. Via henne hittade jag sedan till andra framstående kvinnor som var aktuella under början av 1900-talet och några årtionden framåt.

Bland nutida politiskt aktiva kvinnor måste jag lyfta fram Gudrun Schyman, som är en stor förebild. Jag håller inte alltid med henne, men jag beundrar alltid hennes mod, kampvilja och engagemang. Fortfarande har jag svårt att fatta att jag faktiskt ätit lunch med henne då hon var inbjuden att tala på en Genusdag på jobbet. Hon är bara så häftig.

Och så en som inte alls är politiker, Johanna Koljonen som just fått ännu ett pris för twitterkampanjen #prataomdet som växt till något mycket mer. Eftersom jag börjar bli precis lika gränslös och pinsam som min mamma stövlade jag fram till henne på en konferens om Sexualundervisning i skolan i höstas och blev en liten aning starstruck. Grymt imponerande kvinna!

Det har som sagt hyllats mycket idag och det är bra. Imorgon är en annan dag och då, liksom alla andra dagar borde vi uppmärksamma dem som kämpar för en bättre och mer jämställd värld.

Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:

enligt OMarias stickning och läsning , Böcker x 3Hanneles Bokparadis , Nina RuthströmSofies Bokblogg , Mind the BookI mitt sinneAndra intryckOrd och inga visorBoktjuvenMimmimariesböckerWhat you readin? PantalaimoneMatildas LäshörnaPeter Andersson*malins bokblogg*A room of my ownMadeleines bokhörnathecuriouscaseofthebooks,  Erica – en dröm i rosaTvärtemot…och dagarna gårFix Me Up TinaO  , Calle BrunellBokodyssé Med näsan i en bokalice brömsBeroende av böcker,  Den var braOlika sidorDantes BibliotekLyrans NoblesserLivet mellan två evigheter,  Den läsande kaninenBreakfast BookclubLottens bokblogg Kill your darlingsSandra Gustafsson,  Desirée Fredlund,  …and then there was BeatrixLingonhjärtaGunillas BloggStänk och flikarFiktiviteterBokmilaskogenSaris bloggBöcker emellan

8 reaktioner på ”Vem har egentligen inspirerat mig?”

  1. Har inte hakat på den här stafetten, men följt den med glädje. Jag hoppas du vet Linda att du är en oerhört imponerande person, och en stor inspiration – och där tror jag inte jag talar bara för mig själv utan för många många i bokbloggarvärlden! Kram!

    1. Tack vad glad och rörd jag blir. Visst är det en härlig värld den här bokbloggarvärlden! Kram till dig också!

  2. Du är en enorm inspirationskälla för mig gällande läsningen. Jag är så himla glad för att du bloggar och att jag hittat hit till din blogg. TACK!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d