Välkommen till en dag som tyvärr behövs

Idag tänker jag speciellt på de kvinnor som inte har någon röst. De som ingen lyssnar på. Som inte räknas. En varm tanke sänder jag till dem som kämpar för att få ett bättre liv och som inte räds straff och fångenskap. Jag tänker också på dem som faktiskt uppmärksammar dem genom att skriva om dem. Mitt första inlägg idag handlar om några författare som kämpat och fortfarande kämpar för att lyfta fram kvinnors utsatthet i världen. Fler kommer att porträtteras under dagen.

Jag tänker på Assia Djebar som skriver om Isma och Hajila, två fruar till samma man i Algeriet. Boken heter Sultanbrudens skugga och lämnar ingen oberörd. En av många böcker som visar på det faktum att män inte sällan utövar sin makt mot kvinnor.

Jag tänker på Saphia Azzedina som ger röst åt en sexuellt utnyttjad flicka i Sånt jag berättar för Allah. En äldre man har sex med henne mot en yoghurt. Självklart blir hon gravid och därmed utstött. Ensam i den stora staden är det som prostituerad hon försörjer sig.

Jag tänker på Vénus Khoury-Ghata som berättar om Hafia, flickan som våldtagits och som inte längre räknas. Hon har också skrivit Sju stenar till den otrogna hustrun, som jag inte ens vågat läsa.

Riktigt modig är Lubna Ahmad al-Hussein som i 40 piskrapp för ett par byxor beskriver sin kamp för kvinnors rättigheter i Sudan. Piskrapp som straff för att ha på sig ett par byxor på en restaurang?! Det är svårt att förstå logiken bakom en sådan bestraffning.

Även i Saudiarabien är kvinnorna på många sätt begränsade. Ofta är det helt absurda förbud som kan avfärdar som enbart konstiga, men som får stora konsekvenser. Ta till exempel det här med bilkörning. Att inte få köra bil i Saudiarabien betyder att det inte går att komma från huset. Bilen är nyckeln till frihet. En frihet som inte är för kvinnor. Tina Thunander tar med oss på en Resa i Sharialand där hon bland annat träffar Fawsia som deltog i en rullande demonstration tillsammans med drygt 40 andra kvinnor som alla straffades för sitt agerande.

Det finns utsatta män också i världen. Alldeles för många. Idag står dock kvinnorna i fokus. Idag är det alla kvinnors dag och den firar jag tillsammans med en massa andra bloggare.

Välkommen till ett spännande dygn!

Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:

enligt O, Marias stickning och läsning , Böcker x 3, Hanneles Bokparadis , Nina Ruthström, Sofies Bokblogg , Mind the Book, I mitt sinneAndra intryckOrd och inga visorBoktjuvenMimmimariesböckerWhat you readin? PantalaimoneMatildas LäshörnaPeter Andersson*malins bokblogg*A room of my own, Madeleines bokhörnathecuriouscaseofthebooks,  Erica – en dröm i rosaTvärtemot…och dagarna gårFix Me Up TinaO  , Calle BrunellBokodyssé Med näsan i en bokalice brömsBeroende av böcker,  Den var braOlika sidorDantes BibliotekLyrans NoblesserLivet mellan två evigheter,  Den läsande kaninenBreakfast BookclubLottens bokblogg Kill your darlingsSandra Gustafsson,  Desirée Fredlund,  …and then there was BeatrixLingonhjärtaGunillas BloggStänk och flikarFiktiviteterBokmilaskogenSaris bloggBöcker emellan

11 reaktioner på ”Välkommen till en dag som tyvärr behövs”

  1. Det kommer verkligen att bli ett spännande dygn som kommer att lyfta fram en rad olika kvinnliga förebilder känner jag på mig. Frågan är bara hur många av inläggen jag ska orka läsa strax efter publicering innan jag går och lägger mig.

  2. Jag har skummat igenom inläggen i stafetten hittills… Mycket bra initativ med mycket tänkvärda inlägg och som du säger – ”en dag som tyvärr behövs”… Tack!

  3. Vilken skyddad verkstad vi lever i här i Norden egentligen. Det är svindlande vilka skrämmande verkligheter som många lever i!

    1. Visst är vi skyddade, men vi får inte heller blunda för det faktum att alla faktiskt inte har det så bra ens i vårt land.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: