Om lika villkor och kvotering

Artikel 3 – Utveckling och framsteg
Konventionsstaterna skall på alla områden vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa full utveckling och framsteg för kvinnorna. Kvinnor och män ska på samma villkor få ha och utöva de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna.

På samma villkor säger denna text som 186 länder undertecknat. Sverige så tidigt som 1980. Ännu ser det knappast ut så i världen ens nu, mer än 30 år senare. Inte ens i Sverige, som trots allt kommit långt. Det finns många yrken som benämns som kvinnofällor, dvs arbeten som sliter på kroppen, men ger väldigt lite pengar. Finns det några mansfällor i yrkesvärlden?

Artikel 4 – Tillfälliga åtgärder för att uppnå jämställdhet
För att påskynda faktisk jämställdhet kan konventionsstaterna använda sig av tillfälliga åtgärder såsom kvotering och positiv särbehandling tills jämställdhet i fråga om möjligheter och behandling har uppnåtts.

Jag förstår argumenten som kvoteringsmotståndare för fram. Alla ska få sina jobb för att de är den bästa personen för det. Idag ser det knappast ut så. Idag har män företräde. För ett par dagar sedan gick förre volvochefen P G Gyllenhammar ut och förordade en kvotering liknande den som finns i Norge.

Han menar att det är genant att endast 23% av börsbolagens ledamöter är kvinnor och menar att han själv hjälpte till att cementera uppfattningen av hur en chef ska se ut, under sin tid på Volvo. Nu har han blivit äldre och visare.

Som liberal och som fri människa är jag emot kvotering. Men med det generande resultat vi har i näringslivet i dag tror jag det är den utväg vi måste välja.

I en artikel i Veckans affärer talar han om vikten av blandade styrelser och att de kvinnliga ledamöter han mött ofta är mer engagerade än sina manliga kollegor, som inte sällan sitter i en rad olika styrelser och därför tycks ha både mindre intresse och engagemang. Hårda ord av P G alltså som också påpekar att han aldrig varit med om att en kvinnlig ledamot somnat under ett möte, medan män inte sällan nickar till.

 

De första två artiklarna ur Kvinnokonventionen från 1979 hittar du här.

6 reaktioner på ”Om lika villkor och kvotering”

  1. En annan tung näringslivsprofil som förordat kvotering är Sven Hagströmer. Det är en utopi att tro att det skall hända av sig själv, att näringslivet skall sanera sig själv. Kvotering löser inte alla problem men jag är helt klart för det.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: