Annorlunda, personlig, engagerad och informativ

Vad tycker du om att läsa i en  (förutom själva recensionen då): författarinformation, ev. filmatiseringar, länkar till sidor som t.ex. Goodreads, Boktipset etc? Kort sagt: hur ser den ultimata recensionen ut enligt dig?

Så här ser frågan i helgens Bokbloggsjerka ut. Jag har funderat och kommit fram till att jag i mångt och mycket håller med Anna om att det är reflektioner jag gillar, mer än klassiska skolrecensioner med mycket handling och lite tanke. Jag läser inte recensioner som bara består av text kopierad från bokens baksida eller förlagets reklamtext. Speciellt inte om tyckandet bara är ett kort ”den var bra” eller ”den var inte så bra” och därtill ett sifferbetyg. Däremot gärna en länk till förlaget eller ännu hellre en internetbokhandel så att jag kan läsa mer om boken där om jag vill.

Jag vill veta vad boken tillhör för genre. Lite om handlingen. Kanske något kort om författaren, t.ex. om hen skrivit några böcker tidigare eller varifrån hen  kommer. Mer spännande är dock att läsa om bloggarens relation till författare i fråga och hur läsandet av hens böcker får bloggaren att känna. Vilka tankar och känslor väcks, är boken lärorik, är karaktärerna trovärdiga, språket bra?

Jag gillar också bloggar som varierar sitt sätt att skriva om böcker. Att alltid följa samma mall kan vara strukturerat och bra, men blir lite tråkigt i längden. Tråkigt är också allt för korta recensioner om det inte handlar om fyndiga twitterrecensioner vill säga.  Nördighet och flummerier gillas alltid och en personlig stil och röst är en förutsättning för att bli en favoritblogg hos mig. Man skulle kunna kalla det för ”hardutänktpåensakrecensioner” som hittar en liten, spännande detalj och/eller en annorlunda infallsvinkel.

 

11 reaktioner på ”Annorlunda, personlig, engagerad och informativ”

 1. Det var en bra benämning hardutänktpåensakrecensioner gillar jag verkligen! Som vanligt uttrycker du dig påpricken.

 2. Intressant att läsa dina tankar om detta. Jag försöker ta till mig eftersom jag gärna skulle bli bättre på att recensera. Blir jag en duktig bokrecenserare lär jag mig nog att se fler dimensioner i böckerna jag läser också, tror jag.
  Kanske vil du länka till några som vars recensioner du gillar.

  1. Å andra sidan är det många som tycker tvärtom. Som vill ha det mer organiserat än jag. Hitta den egen stil, precis som du har i alla dina andra inlägg!

 3. Håller med dig, recensioner som kopierar baksidestexten är det tråkigaste som finns. Det ska vara något eget 🙂

  Förövrigt, ser att du läser Älskade. En av mina favoritböcker! När du läst klart rekommenderas filmen (om du inte redan sett den).

  1. Den börjar bli bra nu, men tror egentligen att jag är för trött för att uppskatta den fullt ut. Nu ska jag resa bort några dagar och då får den följa med. Filmen vill jag absolut se. Tack för tipset!

 4. Vilken bra fråga! Det beror lite på vad man är ute efter, tycker jag. Om jag letar en bok vill jag ju absolut ha mer reflektion och mindre handling – sedan har jag mer eller mindre tilltro till olika recensenter. Jag har mina tipsare och de tror jag på och kan därför bli i det närmaste lättledd:) Men det bästa när det gäller att bli inspirerad är när engagerade människor berättar om en bok. Då kan jag ”åka dit” på vad som helst.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: