Julnötter enligt O

När ni ätit julmat, öppnat klappar och får en stund över är det dags att knäcka några kluriga nötter.  Maila svaren till linda [at] enligto [punkt] se senast 29/12 kl 12.00 så har du chansen att vinna böcker och du kan välja mellan:

Brev från en bruten horisont av Calle Brunell

Vart tog den söta lilla flickan vägen av Åsa Lantz

Dödsängeln av Mats Ahlberg

Dustlands Blodröd väg av Moira Young

Nya röster sjunger samma sånger av Liza Marklund

Svenska kulter av Anders Fager (som dessutom är signerad)

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand

Berätta gärna vilken bok du skulle vilja ha i ditt mail och ger du mig mer än ett förslag blir jag glad.

 

Och så frågorna då där många svar kan hittas i bloggen men också på annat håll så klart. 

1. En av de bästa böcker jag läst i år utspelar sig i den stad utanför Grekland där det bor flest greker. Vilken är staden och vad heter boken?

2. Många tippar att han är en framtida nobelpristagare och han räknas till de största amerikanske författarna. Jag prövade att läsa en filmad bok av honom under 2011, men lyckades inte läsa ut den. Vem är författaren?

3. En annan amerikansk nobelpriskandidat tillhör dock mina favoriter. 2011 kom hans senaste bok ut på svenska och titeln är amerikanskans vackraste ord, enligt författaren. Vad heter boken?

4. När vi ändå är inne på nobelpriskandidater finns det en poet och en författare som jag önskar ska få priset. Poeten är polare med årets pristagare och författaren skriver under pseudonym. Båda skriver om människor som själva inte har makten att berätta om sina öden. Två författarnamn tack!

5. Fler pseudonymer förresten och då tänker jag inte på Kepler, utan på en författare som man kan tro är en kvinna från Israel, men som egentligen är en man från Algeriet bosatt i Frankrike och faktum är att han snott sin frus namn.  Vem är det?

6. Under bokmässan lyssnade jag på en mycket intressant dam som talade om bland andra Signe Bergman. Hur jag lyckades slarva bort denna gigantiska bok är en gåta, men lagom till jul hittade jag den under sängen. Nu ska jag läsa om viktiga förebilder i vilken bok?

7.  På mässan sprang jag också på en nyligen prisad författare vars bok svärfar får i paket idag. Varför? För att han är från Småland och gillar fåglar. Vem har skrivit boken i svärfars paket?

8. Det var en fransyska, en japan och en flicka. En av mina absoluta favoritböcker i år är, ja vilken bok?

9. Det finns ett land, ett stort land, ett stort litterärt land som jag har fått för mig att jag inte gillar böcker från. En liten bok från landet i fråga har jag ändå läst och gillat i år. Vilket är landet och vilken bok handlar det om?

10. I en liten stad inte långt härifrån delas ett litterärt pris ut. I år vann en favorit som måste anses vara en doldis, men en av böckerna fattade jag inte alls storheten med. Två titlar tack!

11. I år har jag börjat läsa om två älsklingsserier som jag läst hur många gånger som helst. En för barn- och ungdomar som är självbiografisk och en för vuxna som jag läser med en karta framför mig. I varje serie finns en viktig flicka som blir kvinna, den första är definitivt huvudperson och den andra är enligt mig seriens viktigaste trots att hon inte blir huvudperson förrän efter ett tag. Två flicknamn vill jag ha.

12. I bloggens julkalender skrevs ett av de populäraste inläggen av en bloggerska som döpt sin blogg efter en bok som jag just läst. Vad heter boken?

13. Jag söker en författare som jag läste för första gången förra året och som jag sedan dess älskar djupt. Hon kommer från ett land som var en koloni till det land där hon nu bor och i en självbiografisk bok skriver hon om att befinna sig både mellan två länder och två kön. Vem är författaren?

14. I vilken annan av årets favoriter finns en historia om två färglagda personer som träffas, blir kära och sedan försvinner. Den kommer snart ut på svenska hos ett litet men naggande gott förlag. Vilken bok tänker jag på?

15. Om vi nu ska avsluta med personer jag beundrar så finns det en som inte är författare (ännu) som jag beundrar väldans mycket. I höstas stövlade jag fram till henne på en sex- och samlevnadsutbildning och jag vill också ha henne som ny programledare för boknördarnas favoritprogram, nu när hon i år inte finns med i ett annat av mina favoritprogram. Vem är det jag tänker på?

 

Femton mer eller mindre o-fixerade frågor som kan ge fler poäng än så alltså. Lycka till med dem!

 

3 reaktioner på ”Julnötter enligt O”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d