Lucka nummer 20 Matildas Bokhörna

Jag är så grymt imponerad av Matilda och hennes Bokhörna. Hon är verkligen inte bra för att vara ung, utan bra helt enkelt. Är det ungdomsböcker du vill ha tips på ska du definitivt kika in hos Matilda, men det finns en del andra boktips också. Tycker du som jag att hon är Årets Boktipsare kan du rösta här.

Idag är det Matilda som skriver om jul, böcker och julböcker:

 

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit?

Dieselråttor och sjömansmöss. Det var den första julkalender jag såg överhuvudtaget, och den enda som varit tillräckligt bra för att jag skulle lyckas följa den.

Vad är det bästa med julen?

Ljus, julpynt, julgran, julklappar, julmat och andra saker som bidrar till den där fina julstämningen som lyser upp när vintern är som gråast, kallast och mörkast. Julklappsböcker, och tid att läsa dem. Det är svårt att välja vad som är bäst, jag gillar helt enkelt julen.

Hur firar du?

Ganska lugnt, tillsammans med min trevliga familj och ett gäng trevliga böcker.

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?

En julsaga av Charles Dickens. Hemma hos mig hör det till jultraditionerna att läsa den på julen. Jag älskar Tove Jansson och hennes mumintroll, och Trollvinter handlar bland annat om ett julfirande som inte riktigt är som julfirande brukar vara. I den sjätte boken i John Marsdens Tomorrow-serie ordnar de ett julfirande i Hell, och det tycker jag är otroligt fint!

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Einsteins fru, Drift och Hundra procent fett av Liv Strömquist. Naturligtvis hoppas jag på att få fler böcker i julklapp, men riktigt vilka vet jag inte!

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Just nu är jag alldeles Liv Strömquist-frälst, och tycker att alla borde få Ja till liv.

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon? 

Det finns lite böcker jag gärna skulle vilja ge till Jimmie Åkesson, i hopp om att de i sin tur ska placera lite kloka tankar i hans huvud. Först vill jag ge honom Ja till liv av Liv Strömquist. Orkar han inte läsa hela boken på en gång kan han börja med serierna Jihad Jane, Offerkofta och Xenofobi.

Jag tycker även att Jimmie Åkesson borde läsa Ser mitt huvud tjockt ut i den här av Randa Abdel-Fattah. Att få göra ett besök i huvudet på en muslimsk tjej skulle kanske kunna påverka hans fördomsfulla, ensidiga, rasistiska bild av muslimer i en mer nyanserad riktning. De apatiska av Gellert Tamas kanske kan väcka lite empati hos honom, men den hoppas jag att han inte klarar av att läsa i ett svep. Den är så obehaglig att alla borde tycka att det är för plågsamt att läsa längre stycken i taget. Jag ger honom gärna Prins Charles känsla och Einsteins fru också, lite mer Liv Strömquist skadar aldrig!

 

Tack Matilda och ha en riktigt skön jul med mycket god läsning. Jag hoppas att Åkesson kan lära sig något av dina bokpaket. Jag håller definitivt med om att alla borde läsa något, eller kanske allt, av Liv Strömquist. Och tack förresten för din utmärkelse till bloggen som jag just insåg att jag glömt att tacka för. Jag blev jätteglad, tack!

1 reaktion på ”Lucka nummer 20 Matildas Bokhörna”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: