Dagens bokfundering…

Hur kan det stå så många böcker i min hylla som jag inte vill läsa, när jag bara köper böcker jag faktiskt vill läsa?  Dessutom är köper jag nästan alltid böcker som jag absolut mååååste ha. Hur kan de då stå olästa månader och ibland till och med år senare.

Anita har gjort en lista på 10 böcker som fortfarande står olästa i hennes hylla, trots att hon var absolut tvungen att köpa dem när det begav sig.

Jag har både väldigt många böcker i hyllan som jag absolut vill läsa, men aldrig kommer mig för att ta ner från hyllan. Där står till exempel Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger, Lark & Termite av Jayne Ann Philips, Raven Black av Ann Cleeves och Påminnerskan av Anne Tyler. Alla böcker jag är tämligen övertygad om att jag skulle älska. Jag måste verkligen ta tag i projekt kill hyllvärmare på allvar.

Sedan finns det böcker som jag tänker att jag borde läsa, men som egentligen kanske inte lockar så där speciellt mycket. Till dem hör Herbjørg Wassmos böcker om Tora, som säkert är jättefina men känns alldeles för tunga. Det finns tyvärr fler och ganska många av dem är köpta på bokrean. Ingen bokrea för mig nästa år tänker jag. I alla fall inte för att köpa böcker jag kanske kommer att vilja läsa någon gång. Böckerna ska stå på min lista över böcker jag vill läsa. Se där, jag anar ett nyårslöfte.

Och så den tredje kategorin som består av böcker som jag i ett svagt ögonblick tänkt att jag skulle vilja läsa, trots att de egentligen ligger långt ifrån de böcker jag vanligtvis brukar läsa och gilla. Exempel på sådana är  en rad biografier som troligen aldrig kommer att bli lästa. De må locka, men det är liksom inte min grej. I alla fall väldigt sällan.

Har du böcker i hyllan som du absolut velat läsa, men ändå inte tagit tag i?

12 reaktioner på ”Dagens bokfundering…”

 1. Jag har sjukt många böcker i hyllan som jag aldrig hinner läsa och sedan har jag också sjukt många som jag vill läsa – ”men inte just nu”. Det där ”inte just nu” kan hålla på hur länge som helst, jag är aldrig sugen på att läsa dem, men samtidigt vill jag ha läst dem.

  Svår ekvation det där.

 2. Jag har hundratals sådana böcker, därav mitt projekt kill hyllvärmare. Fast jag har gjort mig av med sådana jag inte alls känner för att läsa och inte läst, befriande. Ett tjugotal sådana böcker har försvunnit ur mitt hem de senaste månaderna.

 3. Jovars! Tog äntligen tag i mig själv och styrde upp min bokhylla i bokstavsordning. Ett arbete som borde tagit en timma tog tre då jag ideligen hittade böcker jag borde ha läst eller böcker som ligger i kö. Det lustiga med vissa böcker är att de ideligen blir nedpetade från listan då jag köper nya, hetare böcker. Läser just nu ”Vi, de saknade” (700 sidor) och är redan inne på min fjärde parallellbok. Den tar aldrig slut. Funderar på att göra mig av med böcker men ogillar tanken på att slita mig från titlar jag ännu ej hunnit läsa.

  /Johan

  1. Jag flyttade om i min hylla så att alla olästa böcker nu står på samma ställe, men det gör mig nästan ännu mer deprimerad. Som du säger känns det dock inte bra att rensa ut böcker jag ännu inte läst.

 4. Skönt att man inte är ensam :). Jag har inte fullt så många olästa böcker som du, men det är ändå fascinerande att man köper böcker som sedan blir liggande. De kändes ju så angelägna när man klickade hem dom från webbshopen och efter ett tag undrar jag vad i hela friden jag tänkte…

 5. Jag har en hel del, ja, exempelvis Per Anders Fogelströms bokserie om Stockholm.

  Jag tror att man som läsare har en benägenhet för att äta med ögonen alltför mycket. Den glöden jag känner när jag går in i en bokhandel och kommer ut med tio böcker försvinner efter att ha läst en bok. Då blir det lätt att jag råkar ut för ännu en bokshoppingfrenzy och då växer förrådet.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: