Tänk inte så mycket, skriv bara!

Vill du ha en grundgenomgång av hur du kommer igång med din bokblogg? Läs då Konsten att bokblogga av Karin Berg och Petra Jankov Picha.

Börja med att välja ett passande bloggverktyg. Gör inte samma misstag som jag och starta en blogg på blogg.se, om du inte är under 18 vill säga. Välj WordPress eller Blogger. Jag föredrar WordPress, men många gillar Blogger. Har du en g-mailadress är det senare bekvämt.

Vad ska din blogg heta? Det kan bli viktigare än du tror, då du i mötet med andra bokbloggare kommer att höra dig själv presentera dig med ditt bloggnamn. O funkar för mig. Fundera över vem du är.

Jag skulle råda dig att känna dig för innan du blir för privat. Ett alias räcker långt och det räcker definitivt med ett förnamn tills du känner dig bekväm i din roll som bloggare.

Du ska definitivt följa råden om hur du ska få din blogg att synas, som jag tycker är boken mest matnyttiga avsnitt. Kanske tänker du att du bara skriver för dig själv och inte är intresserad av läsare och det må så vara, men något av det roligaste med bokbloggarvärlden är den sociala samvaron och boksamtalen som hela tiden pågår. Det är hur kul som helst att få kommentarer på det du skrivit och ger dina inlägg upphov till en kommentarsdiskussion ska du njuta av stunden.

Bokbloggare är nämligen synnerligen trevliga människor. Sällan några hårda ord, utan sakliga samtal kring läsning som för mig varit mycket utvecklande. Våga kommentera hos andra, länka till bra inlägg och häng på någon läsutmaning eller svara på någon av de enkäter som alla bokbloggare verkar älska. Jag gör det helt klart.

Vidare skriver författarna om hur du skriver intressant och tipsar om att variera inläggen. Ska din blogg fungera som en läsdagbok för dig är det självklart viktigt med recensioner, men det är också kul att både skriva och läsa om olika tankar kring böcker. Våga ta ut svängarna och var inte så himla självkritisk. Visst är det ibland nödvändigt att lägga ner timmar på ett riktigt välskrivet inlägg, med lika ofta kan det vara en god idé att faktiskt skita i att pilla i detaljer och bara köra. Det är mitt tips. Våga vara lite galen.

Många frågar mig hur jag hinner blogga så mycket och där har du ett av svaren, jag tänker inte så himla mycket och jag är inte rädd för att vara spontan. Ibland sitter även jag i timmar med ett inlägg, men ironiskt nog är det sällan de inlägg som väcker störst uppmärksamhet. Ett av mina mest lästa inlägg är Plättar enligt O. Say no more.

På Bokmässan talade vi om hur bokbloggarnas version av Dagens outfit skulle kunna se ut, och att fotografera böcker i ovanliga situationer kanske kan vara en idé.

Recensionsexemplar då? Gör som du tycker. Vissa vill styra och ber därför om böcker, medan andra läser det som dimper ner i lådan, eller för den delen väljer att inte läsa. Vissa älskar recensionsböcker, medan andra inte vill styras i sin läsning. Köper förlagen bokbloggare genom att ge dem böcker? Den diskussionen har dragits så många varv att vi struntar i den nu. Se bara till att du är ärlig mot dig själv, snarare än mot ett förlag så funkar det säkert finfint.

Hur gör jag? Jag höll på att drunkna i recensionsböcker ett tag och nu tänker jag mig för. Jag läser mer än de flesta, men kan ändå inte läsa alla nya böcker som verkar bra. Så är det bara. Jag brukar vara ärlig med att böckerna inte kommer att läsas på studs om jag får frågan om jag vill ha en bok, sedan får förlaget bestämma.

Viktigt, vilket påpekas i boken, är att aldrig skriva om en bok innan recensionsdatum. Senare funkar, men inte tidigare. Nu kan boken finnas i handeln innan recensionsdatum, något som kan tyckas underligt och har du köpt den själv antar jag att du får göra som du vill. Tror ändå att det är smart att respektera recensionsdatum. Jag är noga med det, men har missat någon gång. Det gäller att hålla ögonen öppna och ofta följer det med intruktioner med de böcker som skickas ut.

Hur sticker du ut? Här håller jag med författarna i visst, att du ska vara personlig, men jag är skeptisk till tipset om att nischa din blogg.  Du kan absolut profilera dig, det tycker jag att du ska. Viss profilering kommer säkert naturligt beroende på vad du läser. Själv läser jag väldigt blandad och har ingen sådan profil. Det funkar ändå.

Att bara skriva om samma böcker som alla andra kan också funka, men kanske inte om du vill ha många läsare. Sedan är kanske inte antalet läsare så viktigt för dig och då tycker jag att du ska göra precis som du vill. Jag kan dock tycka att det är synd när bloggare inte utmanar sig, utan klipper texter från förlaget eller någon internetbokhandel. Sådana bloggar läser jag inte, det är alldeles för opersonligt.

Allt som allt är Konsten att bokblogga en bra introduktion till bokbloggarnas underbara värld. Funderar du på att starta en bokblogg, eller om du just startat en, tycker jag definitivt att du ska införskaffa ett exemplar.

Mitt bästa tips är ändå att våga vara dig själv. Det är en profilering så god som någon.

 

7 reaktioner på ”Tänk inte så mycket, skriv bara!”

  1. Precis – vara sig själv är nog det allra bästa rådet. Då får man även följare som är intresserade på riktigt, och man behöver inte leva upp till en konstruerat image. Lite som ett råd för själva livet, faktiskt. 😉

  2. Kan bara instämma! Vara sig själv och inte hitta på något speciellt bara för att – det blir nog jobbigt att underhålla i slutändan. Men det som jag slogs av, precis som du skriver Linda, är att klimatet bokbloggare emellan är så fantastiskt bra och peppande. Något som jag inte riktigt tror är detsamma mellan t.ex. modebloggare (min högst personliga och helt fritt spekulerande åsikt!).

  3. Härligt att det har skrivits en sådan där bok, skulle gärna bläddra i den själv också, men du recenserar ju den bra! Håller med dig om att det där med nischande är knepigt, för vissa (t.ex. Lyran) funkar det ju utmärkt när hon läser andra sorters böcker än ”vi andra”. Men man ska inte göra det för knepigt för sig, tycker att de flesta bra bokbloggar jag läser ändå känns som ”de”, just för att de är personliga, skriver varierat och på sitt eget sätt. Sådär att jag vet på vems blogg jag är inne på medan jag läser 🙂

  4. Var någonstans får man reda på en boks recensionsdatum? Har aldrig hört talas om det tidigare! o_O Och vilken är anledningen? Är det bara för att inte påverka förlagets försäljning (och andra recensenter och läsare) alltför mycket?

    1. Precis, men är det ett recex jag fått vill jag absolut inte recensera för tidigt. Inte annars heller faktiskt, då jag uppfattar att bokbloggare setts som mindre seriösa bland annat för att de (vi) inte haft koll på datumen.

  5. jag har bara läst den förkortade versionen som mailades ut, men studsade direkt då de tipsade om att nischa sin bokblogg. Det tycker jag verkligen inte att man ska göra. Jag borde kanske sluta beställa så mkt recex känner jag när jag läser ditt inlägg, den här hösten har jag beställt säkert minst 25 stycken för att det kom ut så mkt bra men så har jag vid det här laget läst nästan alla utan stress, så jag antar att det funkar ändå.
    Håller med om de flesta av dina råd, särskilt om att man inte ska tänka så mycket och jag tycker man ska strunta i vad andra tycker. Om man känner för att lägga ut tio recensioner p å tre dagar ngn gång så gör man det, vill man istället djupanalysera en klassiker från 1800-talet så gör man det. Tycker jag. 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: