Med fötterna i två kulturer

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamsson, vill jag absolut läsa. Den finns ju hemma. Huvudperson med svensk pappa och polsk mamma. Polska släktingar kommer och hälsar på under sommaren vilket gör att det blir ett långt ifrån långt sommarlov. Driver med fördomar mot polacker. Vi kan välja att se på vårt liv på olika sätt och syftet med boken är att skratta åt eländet. Budskapet är att det inte är bra eller nödvändigt att se livet i svart. Emmy har skrivit något nästan förbjudet och har fått reaktioner om att det skulle vara en rasistisk bok. Det är inte syftet, utan att faktiskt skriva en humoristisk ungdomsbok med värme.

Ingen annan är som du den tredje i serien om Agnes. Kämpar mycket med identitet. Konfirmationslägret är en chans att vara i majoritet. Samisk identitet. En viktig historia att berätta, då det finns ett utanförskap trots att man egentligen borde tillhöra en grupp.

Ann-Helén vände ryggen åt det samiska då hon var ung. Hon skapade en svensk identitet och ville inte bli kallad lappjävel. Hon vågade inte stå för sin samiska del utåt, men nu sitter hon här i kolt.

Är Ann-Helén Agnes? Mycket är påhittat, men mycket är sant. Emmy menar att det mesta är sant i hennes bok. Hon talar om ungdomar som känner igen sig i hennes böcker, oavsett om de har något samiskt i sig.

En av mina elever reflekterade över detta med identitet väldigt mycket. Hon är kristen och här i Sverige anses hon väldigt religiös, medan hon i hemlandet ansågs vara för lite religiös. Det går liksom inte att passa in någonstans. Hon skulle nog gilla böckerna om Agnes.

Emmy menar att identitet är lurigt och att man inte ska haka upp sig på att just forma sin identitet. Det kan hjälpa att söka sin identitet, men det kan också göra livet ännu mer komplicerat. Ann-Helén menar dock tvärtom att hennes samiska identitet och att forma den är mycket, mycket viktig.

Ska nu ta och läsa Emmys bok och sedan tipsa eleverna om den.

2 reaktioner på ”Med fötterna i två kulturer”

  1. Vad roligt att du lyssnade på oss! Roligt också att läsa dina reflektioner kring det vi pratade om.

    //Ann-Helén

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: