Säg hej till Ann

© Anette Ericsson

Idag träffar vi Ann Rosman, deckarförfattare bosatt på Marstrand, som skrivit tre mycket bra deckare om polisen Karin Adler. En av mina absoluta favorithjältinnor.

Du är aktuell med din tredje Marstrandsdeckare Porto Francos väktare, som kom ut i juni. Jag var väldigt imponerad av de historiska delarna. Har du funderat på att skriva en helt historisk roman eller deckare?

Tack! Jo, jag har fått frågan flera gånger och funderat lite på det. Samtidigt tycker jag att samspelet mellan en berättelse i nutid och en parallellhistoria i dåtid är spännande och jag tycker om pusslandet mellan två olika tidsflöden. Att vi som lever och verkar idag har band åt alla möjliga håll och att de banden ibland påverkar oss mer än vi är medvetna om.

 

Det måste ligga en hel del arbete bakom dina böcker. Hur mycket sanning finns det i de historiska delarna och vad är snarare sannolikt?

Research tar ju en hel del tid för mig och något jag tycker är väldigt roligt. Att gå med ficklampa i gamla källare eller läsa gulnade brev och dokument. Samtidigt får det historiska inte tynga ned berättelsen. Som läsare skall man bara glida igenom, färdas genom en svunnen epok och känna att man faktiskt befinner sig där. Då får man hitta tidstypiska detaljer. Och det är just detaljerna som tar tid att finna. I Porto Francos väktare stämmer det att det fanns sjörövare i Marstrand, de har till och med fått behålla sina riktiga namn. Däremot är Agnes, kvinnan som flyr och hamnar i Marstrand en fiktiv person. Men det hon ser, äter, har på sig och platser hon besöker skall vara så korrekt historiskt återgivna som det går.

 

Karin Adler är en av mina favoriter bland litterära poliser. Varför har du valt att placera henne just på Marstrand?

Vad roligt att Karin är en av dina favoriter! Jag bor ju i Marstrand och tycker öarna här är så intressanta. Marstrandsön kan idag tyckas vara vid vägs ände, men det är bara för att när vi tänker transport så tänker vi på bilvägarna. Om vi istället färdas på vattenvägarna har man lättare att förstå att Marstrand en gång var en oerhört betydelsefull plats, ett centrum i Europa. Det är nästan svårt att tänka sig idag och nu börjar jag blomma ut på tok för mycket. Korta versionen är att här finns en spännande och rik historia som jag älskar att väva in tillsammans med naturen och havet. För Karins del hamnar hon i Marstrand för att hennes första fall utspelar sig på en fyrplats där. Eftersom hon bor ombord på sin båt lägger hon till i Marstrand och förälskar sig i platsen.

 

Blir det fler böcker om Karin och hennes kollegor?

Absolut. Just nu håller jag på med bok 4 som än så länge inte har någon titel. Annars brukar just titeln komma först för mig, men den dyker väl upp så småningom. Så länge karaktärerna har mer att ge får de vara kvar. Och så länge det finns historier att berätta blir det saltstänkta böcker.

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg.
Kan du dela med dig av ett bokmässeminne? 

Det är ett minne från 2010. Alexander Mc Call Smith (som skrivit Damernas detektivbyrå) kommer ut på samma förlag som jag, och han var med på mässan. Jag fick tillfälle att prata lite med honom mellan alla hållpunkter. Min mamma älskar hans böcker och hade gärna velat komma och lyssna på honom, men hon passade mina barn så det gick inte. Jag berättade det för Alexander McCall Smith varpå han pekar på min mobil och säger:

”Well, let´s give her a call then.”

Så ringde han och pratade med min något förvånade mamma.

 

Vad har du för planer inför årets mässa?

Jag har ett schema med aktiviteter som förlaget bokat in mig på, prat i förlagets monter, prat på deckarscenen på lördagen och sådant. Däremellan går jag runt och kikar, lyssnar lite här och lite där. Pratar med författarkollegor och har möten med förläggarna från de utländska förlag som jag kommer ut på. Köper böcker! Jag älskar böcker och njuter av goda berättelser – och berättare! Men bäst av allt är nog att få möta läsare som tycker om mina historier. De värmande ord och den energi jag får av sådana möten bär jag med mig och plockar fram när skrivarbetet går trögt. Det betyder oerhört mycket.

 

Slutligen, det här är en bokblogg skulle jag vilja be dig tipsa om en läsvärd bok som du tycker att fler ska läsa.

Oj, den frågan tog mig en bra stund. En fantastisk bok med gamla berättelser, skrönor och historier från Bohuslän är Ted Knapps Längs kusten i Bohuslän. Men den är ingen berättelse utan ger mer en översikt över öarna och det kan vara roligt att ha ett sjökort till hands när man läser. Om jag får tipsa om en bra svensk deckare blir det Askungar av Kristina Ohlsson. Gillar man den har hon skrivit ytterligare två bra böcker.

Just nu läser jag Björn af Kleens Jorden de ärvde. Otroligt bra språk och flyt i texten och mycket intressant bok som handlar om svensk adel idag.

 

Jag gläds åt att bok 4 om Karin Adler snart är ett faktum. Håller också med om att Kristina Ohlsson skriver riktigt bra deckare. De andra böckerna Ann tipsar om har jag däremot inte läst.

 

1 reaktion på ”Säg hej till Ann”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d