Att välja en ständig

Då akademiledamoten Birgitta Trotzig avled i sommar ska nu en ny väljas. Det blir akademins viktigaste uppgift vid höstens öppnande, vid sidan av att utse en nobelpristagare så klart. Som Peter Englund påpekar är kanske valet av ledamot viktigare, då en pristagare som missats kan få priset nästa år.

Vem ska då ta plats på stol nummer 6?

Jag önskar att det blir Yvonne Hirdman eller Bodil Malmsten, men jag tror att det är osannolikt att i alla fall den senare accepterar uppdraget. Hirdman för den kvinnohistoriska kunskap hon har och för att hon är en bra författare, Malmsten för att hon är en ordkonstnär utöver det vanliga.

Andra tänkbara?

Det hade varit spännande med en yngre förmåga. Varför inte Ann Heberlein. Eller kanske en dramatiker som Staffan Göthe.

Vem hoppas du på? Vem tror du att det blir?

 

15 reaktioner på ”Att välja en ständig”

  1. Jag skulle gärna se Hirdman eller historieprofessor Eva Österberg, hon är såväl skarp som trevlig (satt i betygsnämnden när jag disputerade). Skulle egentligen vilja föreslå någon yngre också men kommer inte på någon just nu…

  2. Precis, ska jag lyssnar på Petter ska inte Malmsten bli vald, annars vore hon ypperlig. Det måste ju vara någon som verkligen vill engagera sig i världens litteratur……det tror jag att hon gör……

  3. Staffan Göthe vore verkligen kul. Men vore det inte också kul om Nina Björk eller Karin Johannisson eller Lisbeth Larsson kom med lite nya perspektiv i professorsgubbväldet?

    1. Johannison eller Larsson absolut. Lite mer skeptisk till Björk, men har egentligen inget annat skäl till det än att hon inte syns speciellt mycket nu. Hirdman och Heberlein kan också bryta gubbväldet, även om den senare ”bara” är doktor.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: