En lång lista

Man Booker Prize presenterade sin långa lista igår och 13 författare har chansen att vinna 2011 års pris:

Julian Barnes The Sense of an Ending (Jonathan Cape – Random House)
Sebastian Barry On Canaan’s Side (Faber)
Carol Birch Jamrach’s Menagerie (Canongate Books)
Patrick deWitt The Sisters Brothers (Granta)
Esi Edugyan Half Blood Blues (Serpent’s Tail – Profile)
Yvvette Edwards A Cupboard Full of Coats (Oneworld)
Alan Hollinghurst The Stranger’s Child (Picador – Pan Macmillan)
Stephen Kelman Pigeon English (Bloomsbury)
Patrick McGuinness The Last Hundred Days (Seren Books)
A.D. Miller Snowdrops (Atlantic)
Alison Pick Far to Go (Headline Review)
Jane Rogers The Testament of Jessie Lamb (Sandstone Press)
D.J. Taylor Derby Day (Chatto & Windus – Random House)

 

Jag känner mig helt klart obildad, men det här är idel nya namn för mig. Jag borde ha hört talas om Alan Hollinghurst, som vann priset 2004 för boken The Line of Beauty.

Fyra av författarna är debutanter och det är ändå lite fräckt. Stephen Kelman, som skrivit Pigeon English är en av dem. Det är en av de få böcker som inte handlar om en svunnen tid och den verkar spännande. De andra debutanterna är Yvvette Edwards, A.D. Miller och Patrick McGuinness. Den senare har dock publicerat lyrik tidigare, så han är ”bara” romandebutant.

Efter att ha skummat lite om böckerna lockas jag i alla fall av Half Blood Blues, Snowdrops,  A Cupboard Full of Coats, Pigeon English och The Last Hundred Days.

The Guardian är ganska säkra på att Alan Hollinghurst vinner med sin The Stranger’s Child. Den beskrivs som en episk historia som följer två familjer från tiden för första världskriget till slutet av 1900-talet. Julian Barnes, som funnits med på den korta listan tre gånger är också en favorit. The Sense of an Ending handlar om Tony, medelålders man som nu måste göra upp med sitt förflutna. Verkar okej.

Bland de listade böckerna finns flera som knappt fått någon publicitet, som Yvvette Edwards bok. Stora namn som Ali Smith saknas dock. Några riktigt små förlag är dessutom representerade som Sandstone Press.

4 reaktioner på ”En lång lista”

  1. Spännande! Jag har bara läst Julian Barnes och hört talas om Hollinghurst. Vill läsa-listan blir längre…

  2. Det var rätt mycket okänt för mig också som ändå läser mycket brittiskt. Har dock läst The line of beauty av Hollinghurst (serien som bygger på boken sändes också i svensk TV för några år sedan), men var inte överväldigad. Julian Barnes är min personliga favorit. Ska kolla upp de andra också och se om jag hittar något som lockar.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d