Utslag av oro

Utslag av oro

En ”Må-bra-bok” säger omslaget till Mark Haddons Utslag av oro men det vet jag inte om jag skulle kalla den. Det är däremot en riktigt bra bok om en ganska dysfunktionell familj. Pappa George är något av en hypokondriker och är säker på att hans hudutslag är cancer. Mamma Jean är otrogen och vet inte riktigt vem hon ska välja. Dottern Katie ska gifta sig med Ray trots att hon inte är säker på att hon älskar honom och trots att hennes familj inte tycker om honom. Sonen James älskar Tony, men han vågar inte stå för sin kärlek. Till systerns bröllop ska han definitivt inte få följa med.

Dessa udda figurers liv snurrar snabbare och snabbare mot Katies bröllop och mot undergången. Trots svärtan är det ingen deprimerande bok, tvärtom bjuder den på en hel del skratt. Historien är dessutom både bra, gripande och annorlunda. Tempot är vansinnigt, men samtidigt vilar Haddon i detaljerna. Han tecknar omsorgsfullt en familjs sönderfall och/eller återuppbyggnad. Vad det egentligen är som händer vet vi inte förrän det är över. Det handlar om att finna trygghet både i sig själv och i andra. Att kunna titta på sitt liv med nya ögon och faktiskt se vad som verkligen finns i det. Vad och vem som har betydelse. Det handlar om att våga lyssna till sin egen röst istället för att leva det liv andra vill att man lever. Det handlar också om att livet kanske inte alltid är så himla kul eller glamouröst, men att vardagen också kan vara okej.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 22 september 2009.

Den här boken fick jag i ett pocketbyte och hade säkert missat en annars. Mark Haddons debutbok Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (underbar titel) står definitivt kvar på min lista över böcker jag vill läsa.

4 reaktioner på ”Utslag av oro”

  1. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten var en av förra årets absoluta höjdpunkter för min del, så den här hamnar på läslistan direkt.

  2. Riktigt bra men ngn måbrabok är det då inte, visst finns där många fniss men annars är den ganska tragisk emellanåt. Hunden ännu bättre enligt mig!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d