Trögt för e-böcker i Sverige

I USA säljer e-böcker bra och DN berättar om egenutgivningar som säljer som smör. I Sverige går det dock trögare, vilket John Ajvide Lindqvist och hans Tjärven vittnar om. Endast 300 nedladdningar första veckan, nu totalt 1000 och få recensioner i papperstidningarna. Dessutom fans som vill ha riktiga, hederliga pappersböcker istället för e-böcker eller mp3-böcker.

Även Daniel Åberg gav ut sin andra bok Vi har redan sagt hejdå på eget förlag, dock i pappersformat. Han efterfrågar en oberoende e-boksaktör som dessutom säljer en billig och funktionell läsplatta.

Jag tror att det mycket handlar om att marknadsföra e-böcker och få folk att våga pröva att läsa formatet. Själv är jag nyfrälst e-bokläsare, men tillhörde väldigt länge den riktigt skeptiska skara som absolut ville att en bok ska lukta papper. Däremot har jag främst lånat e-böcker, då jag finner priserna löjligt höga. Att betala runt 150 kronor för någonting som man laddar ner och därför inte får rent fysiskt, känns orimligt dyrt.

Köper du en pappersbok får du en ägodel att placera i hyllan, medan en e-bok på många sätt inte finns. En momssänkning vore därför på sin plats. Kanske också en rejäl initial prissänkning som gör att kunderna vänjer sig vid formatet. Varför inte skänka en gratis e-bok till prenumeranter på tidningar, istället för den klassiska pocketboken som brukar följa med som sommargåva?

När det gäller facklitteratur borde e-böckerna definitivt slå igenom. Så himla smidigt att slippa bära runt med tunga böcker och dessutom funkar det utmärkt att göra anteckningar och kommentarer kring det lästa och på så sätt få överskådliga anteckningar att gå igenom inför t.ex. en tenta, lektion eller kanske ett blogginlägg.

Tror också att det är viktigt att marknadsföra ordentligt och att göra det där de potentiella läsarna befinner sig, genom sociala medier. Där har Åberg lyckats betydligt bättre än Ajvide Lindqvist.

9 reaktioner på ”Trögt för e-böcker i Sverige”

 1. Amazon är ju hur bra som helst på e-böcker. Det finns en ganska ny tysk avdelning, varför kan inte Sverige haka på där? De har en klockren läsplatta, appar för telefoner och andra läsplattor samt program för att läsa i datorn.

  Och som du säger, priserna är ju alldeles för höga. En ny bok kan man ju tänka sig att ge en hundring för, men så fort den kommer i pocket så borde även e-boken bli billig?

  1. Tror att Pirat kör billigare pocketböcker i alla fall. Har testat Kindle-store och där finns verkligen massor!

 2. Jag har också upptäckt E-böcker men precis som du lånar jag dem från biblioteket. Perfekt att läsa på mobilen……

 3. Jag tror att det är en tröskel som man behöver komma över, kanske tror man att det är krångligt med e-bok? Jag blev positivt överraskad över hur enkelt och snabbt det gick att låna på bibblan. Inga tekniska problem alls. Kan däremot inte ännu tänka mig att betala…

 4. Jag har inte börjat med e-böcker mest för att jag inte kan bestämma mig för vilken typ av ”platta” jag vill ha (jag är inte sugen på att läsa i mobilen och har för övrigt inte en sån mobil än heller).

  Ska jag ha en ren läsplatta eller ska jag ha en Ipad eller motsvarande som även kan användas till spelande? Dessutom verkar det hända så mycket på den fronten med nya versioner samt att det handlar om ett antal tusenlappar beroende på val. Så jag avvaktar ett tag till fast jag är lite sugen.

 5. Jag läser väldigt mycket e-serier, oftast av anledningen att de inte finns att få tag på i papperformat eller att det blir för dyrt. Känns som att även där borde det finnas mer möjligheter till mer komersiella fungerande alternativ. Jag skulle dö av lycka om man lanserade en e-bok/serie tjänst typ som Spotify. Obegränsad läsning på dator och läsplatta för en fast avgift i månaden!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: