Bokgeografi Grekland

Idag drar vi till Grekland. Det skulle jag gärna göra själv, men jag nöjer mig med en litterär resa. Med tanke på de korkade och sexistiska (tautologi jag vet) kommentarerna som hördes i samband med våldtäktsmålet som blev något helt annat kanske det är lika bra.

De gamla grekerna är många. Och då tänker jag på de som finns i litteraturhistorien. Väldigt många är riktigt, riktigt läsvärda och det finns helt klart skäl till att dessa verk lever ännu. Sedan kan det handla om stofiler till svensklärare också, men jag väljer att tro på det första. Jag kan väl inte räknas till stofilerna ännu?

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Grekland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Den första boken jag kom att tänka på är Ett nytt land utanför mitt fönster av Theodor Kallifatides som flyttade från Grekland till Sverige för 45 år sedan. Han skriver om hur det varit att leva som invandrare i Sverige och hur det är att lära sig att behärska ett nytt språk. En fantastisk bok skriven av en fantastisk man. Borde läsa om den med mina elever i bakhuvudet.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag måste välja Sapfo, poeten från Lesbos som skrev supervackra dikter. Nu var det ett tag sedan jag läste dem ska erkännas, men det är lätt åtgärdat.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

En annan poet från den grekiska övärlden var Odysseas Elytis som fick nobelpriset 1979. Nyfiken är väl kanske att ta i, men tanken är att jag ska läsa alla nobelpristagare och smartast är egentligen att beta av poeterna först. Hur många dikter ska man egentligen ha läst för att verkligen ha läst en poet är dock frågan.

Sen finns ju Giorgos Seferis också som fick priset 1963 och räknas till en av de viktigaste grekiska poeterna under 1900-talet. Det får bli par i poeter idag.

 

Nu är det din tur att bjuda på grekiska lästips! Svara i en kommentar och/eller länka hit om du svarar i egen blogg.

 

5 reaktioner på ”Bokgeografi Grekland”

  1. Middlesex av Jeffrey Eugenides! Grekisk invandrarfamilj i USA, huvudpersonen Kalliopi är intersexuell. Berättar mycket om könsproblematik, uppväxt, migration och grekisk historia. En underbar berättelse.

  2. Illusionisten av John Fowles är ju en riktigt fin bok om den grekiska mystiken.. och världens häftigaste läsupplevelse också för den delen!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: