Vill du läsa om Alex?

Malin Persson Giolito debuterade i augusti 2008 med romanen Dubbla slag, som handlar om Hanna som desperat försöker jonglera en karriär, två barn och en graviditet. Det går sådär. Jag upptäckte inte boken förrän sommaren 2009 och älskade den då.

Behöver jag säga att förväntningarna var skyhöga på andra boken Bara ett barn?

Boken handlar om Alex som är en ovanlig unge med ett ovanligt liv. En hemsituation som är långt ifrån bra, en lärare som ser, en advokat som vill lösa allt och en mamma som bara vill ha sitt barn. Nu kommer Malin Persson Giolitos andra bok Bara ett barn i pocket. Jag tyckte mycket om den när jag läste den och skrev bland annat:

Bara ett barn är en fruktansvärd och hemsk bok som definitivt bör läsas av alla som på något sätt kommer i kontakt med de utsatta barnen i vårt land. Det är så fruktansvärt, så gripande, så bra och så välskrivet att jag har svårt att göra boken rättvisa i ett litet ynka blogginlägg. Jag lovar att jag kommer att återvända till boken i många blogginlägg framöver. Full pott till Malin Persson Giolito alltså!

Hela recensionen hittar du här.

Malin Persson Giolito kämpade länge med uppföljaren. Debutboken skrev hon i smyg, men nu skulle hon verkligen skriva en bok som alla visste att hon skulle skriva. Sophia, som är den advokat Malin önskade att hon blivit och kanske lite väl perfekt. När hon gav henne några dåliga egenskaper och lite mer likhet med författaren själv kom skrivandet igång. Det är ingen tvekan om att hon har starka känslor inför sin berättelse.

Så här skriver Malin själv om sin bok:

Mitt första heltidsjobb efter studenten var på dagis. Under ett par år extraknäckte jag också som lärarvikarie på mellan- och högstadiet. Jag tyckte mycket om det. När jag läste juridik trodde jag att jag kanske skulle kunna kombinera det där på något vis. Så blev det inte, men jag kunde ändå inte släppa tanken helt och hållet. Att skriva om den advokat jag en gång ville bli. Det kändes spännande. Dessutom var barnporträtten det jag var mest nöjd med i Dubbla slag. Ändå blev det svårare än jag kunde föreställa mig att skriva Bara ett barn. Att jag mådde så dåligt förvånade mig. Dubbla slag fick mig att må bättre. Bara ett barn höll på att ta kål på mig. Men nu är jag stolt. Jag tror att Bara ett barn är viktig. Inte bara för att den ger en rättvis bild av våra utsatta barn och den verklighet de lever i men också för att det på sätt och vis i första hand är en roman om moderskap och tre olika kvinnors erfarenhet av det.

 

Jag står fast vid att detta är en bok som alla inom skolan, socialtjänsten och alla andra som har ansvar för utsatta barn, borde läsa den här boken. Bara ett barn är både stark och viktig. Måste erkänna att jag är lite avundsjuk på den som har boken kvar att läsa.

När den nu släpps i pocket är den dessutom lite billigare att införskaffa. Ännu billigare kommer du undan om du vinner boken. Och gissa var du kan vinna den?

Du kan vinna ett signerat exemplar av Bara ett barn. Malin har lovat att skriva något snällt och trevligt. Allt du behöver göra är att skriva en kommentar om varför du vill ha boken och dessutom skriva ett inlägg som du länkar hit.  Har du ingen blogg kan du sprida information om boken och tävlingen på Twitter eller Facebook.

Senast 26/4 vill jag ha din kommentar. Du har alltså hela påskhelgen på dig.

 

Läs recensionen i GP här.

7 reaktioner på ”Vill du läsa om Alex?”

  1. Birgit Bjerregaard

    Kender slet ikke forfatteren, er vist ikke oversat til dansk.
    Vh Birgit Bjerregaard

  2. Den här vill jag gärna vinna för jag vill så gärna läsa den! Tror precis som du skriver att det är en viktig bok att läsa när man arbetar i skolan – vilket jag ju gör :). Vinner jag kommer jag se till att fler på skolan får läsa den så snart jag är klar med den :).

  3. Jag vill gärna vinna boken. Jag kommer i kontakt med barn och ungdomar i mitt arbete som lärare inom skolan varje dag och även om det är tungt att läsa om utsatthet så är det oerhört viktigt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: