Konsten att få tummen ur

Ja, hur gör man egentligen för att få gjort det där man funderat på länge eller läst den där boken man tänkt läsa hur länge som helst? Jag vet inte hur du gör, men jag gör en lista och inbillar mig sedan att jag ska följa den. Ibland går det bra, ibland mindre bra, men någon bok blir alltid läst och jag inbillar mig att jag har någon form av kontroll över alla olästa böcker som skriker om att bli lästa.

Egentligen är det ju då inte så viktigt att läsa de kända böckerna, klassikerna, då de redan blivit lästa av så många. Istället skulle man läsa de okända, bortglömda och ensamma. Är du en sann listgalning, som jag, vill du dock gärna bocka av böcker på listor som 1001 böcker att läsa innan du dör.

Hur många av dem bör man ha läst för att anses allmänbildad, undrade någon i en kommentar och hur är det egentligen med det? Ganska tydligt är att den som satt ihop listan har tagit med i princip allt av vissa författare som anses betydelsefulla. Om man läst allt av dem skulle allmänbildningen i så fall vara massiv.

För att samla allt på en lista lägger jag till följande namn till min redan långa boktolvelista:

Colm Tóibín

William Trevor

Iain Banks

Michel Faber

Bret Easton Ellis

Michael Cunningham

J.G. Ballard

Anne Michaels

E. Annie Proulx

Alain de Botton

W.G. Sebald

Alice Walker

Angela Carter

A.S. Byatt

John Irving

Thomas Bernhard

Heinrich Böll

Georges Perec

Truman Capote

Rohinton Mistry

7 reaktioner på ”Konsten att få tummen ur”

 1. Jag brukar också köra med listor av allehanda slag men i slutändan följer jag dem väldigt sällan. Som tur var blir böcker ändå lästa, andra faller ifrån och nya kommer till.

  Jag ”tvär skummade” igenom listan över 1001 böcker att läsa och vad jag kunde se har jag långt kvar till allmänbildningen 🙂

  För att få ett ordentligt facit över hur det ligger till kommer jag att ta mig an den där listan under dagen och glädjas över de böcker jag faktiskt har läst och jubla över alla boktips jag kommer att få.

 2. Listor är faktiskt väldigt bra att ha (sitter med en lista vad jag ska göra till mitt stora slutprojekt just nu), men om de fungerar gällande böcker vet jag inte om jag tycker. Det blir svårt att följa, för där kommer ju verkligen annat in emellan.

  Så jag håller nog med dig om att listan är viktigare än att den följs. Även om det alltid är kul att bocka av saker på listor.

 3. Jag har inte kollat listan ordentligt ännu, men de flesta som är nya för dig är det för mig också. Fast jag blev förvånad att du inte läst John Irving, jag tror du skulle gilla honom. Bra är t ex Garp och hans värld, Ciderhusreglerna, Hotell New Hampshire och Vattenståndet. Mycket asgarv och svart humor.

  1. Började med Garp när jag var allt för ung och har inte återvänt. Känner liksom du att det är dags för ett nytt försök.

 4. Det svåra med just läslistor är att min läsning ofta är så spontan och böckerna på listan blir lidande av allt annat som dyker upp och får förtur.
  Listan påminde om en hel massa klassiker jag gärna vill läsa!! Kanske kan bli ett sommarprojekt att läsa några av dem (?)
  Jag vet inte hur Böll är på svenska men som första bok skulle jag välja Katarina Blums förlorade heder – en fantastisk bok som fortfarande är lika aktuell som när den skrevs.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: