Bokgeografi Marocko

Åter till Afrika och kanske är det så att veckans land är för svårt, men jag tror att ni säkert kommer på en massa bra boktips. Ni får, som sagt, vara hur långsökta som helst.

Idag går färden till Marocko.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Marocko eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag läste Ester Freuds roman Hideous Kinky när den var ganska ny. Jag studerade i Brighton och hon var därifrån och hamnade kanske därför på litteraturlistan. Vi får träffa femåriga Lucia som följer med sin äldre syster och mamma till Marrakech i mitten av 60-talet. Genom Lucias ögon får vi uppleva en annorlunda resa. En fascinerande bok som också blivit film. Den har jag dock inte sett.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Marocko. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Faktum är att Muriel Barbery är född i Marocko. Jag älskade hennes Igelkottens elegans, men har inte vågat läsa Smaken ännu.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Marocko, som du inte läst, men är nyfiken på.

Nu har jag snurrat runt lite och letat böcker och det var inte superlätt. Det ska ju faktiskt vara en bok jag vill läsa. Jag fastnade slutligen för Mandeln av Nedjma, som beskrivs som den första boken om sexuellt uppvaknande av och om en muslimsk kvinna. Kanske inte en genre jag brukar läsa, men det låter spännande, men kan också vara totalt pinsam. Någon som läst?

7 reaktioner på ”Bokgeografi Marocko”

  1. Mitt intryck av Mandeln, som kan vara felaktigt, är att den är ungefär lika autentisk som det mesta andra i pseudonym-erotika-facket. D.v.s. måttligt. Det känns som en ganska spekulativ bokprodukt, huvudsakligen skriven för att kittla västerlänningar. (Enligt författarinnan är ungefär 40% av innehållet självbiografiskt.) Jag lessnade rätt fort.
    Vill man läsa starka och autentiska marockanska berättelser kan jag rekommendera Fatima Mernissis Drömmar om frihet (om hennes uppväxt i ett harem) och Muhammad Shukris Det nakna brödet (om hans uppväxt som småkriminell gatpojke på samhällets bottenskikt). Mycket bra båda två!

  2. Här ska jag suga i mig all information jag kan få! Var i Marocko för några år sedan, blev förälskad i landet och har sedan dess tänkt starta upp ett läsprojekt med Marockotema, men aldrig blir det av. Kan nog bero på att jag inte lyckas hitta något som verkligen griper tag och fångar mitt intresse tillräckligt för att jag ska vilja skaffa boken i fråga. Blir helt klart sugen på Hideouus Kinky, och Drömmar om frihet och Det nakna brödet som Johannes nämner här ovan. Tack för tips!

  3. Fånge i Öknen, av Malika Oufkir. Inte för att den kanske är ett litterärt mästerverk, men för att jag aldrig någonsin kommer att glömma den berättelsen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d