Bokgeografi Österrike

Tänkte att jag skulle få liv i min läsning av böcker med anknytning till Bokmässan i höst. Tyskarna tar där mycket plats, även om jag hittills mest läst tyskspråkiga böcker i teorin. Idag handlar Bokgeografi om grannlandet Österrike.

När jag googlade runt efter österrikiska författare insåg jag att historien ställer till det lite. Ska man till exempel räkna författare som Kafka som föddes i jätteriket Österrike-Ungern som nu är Tjeckien? I just det fallet blev det nej, men jag har fått tänja på gränserna en del ändå.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.

När jag var barn närde jag en hatkärlek gentemot Christine Nöstlinger. Jag älskade hennes Flyg, ollonborre, flyg! som utspelade sig i Österrike under andra världskriget, men tyckte att Vi struntar i gurkkungen var fruktansvärd. Flyg, ollonborre, flyg! läste jag en massa gånger och fascinerade av Christels öde i denna självbiografiska ungdomsroman.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Nu har jag inte läst någonting av Elfride Jelinek och egentligen har jag ingen jättelust att göra det. Som nobelpristagare och dessutom kvinna tycker jag dock att det är dumt att ignorera henne utan att själv ha bildat sig en egen uppfattning om hennes böcker. Därför står hon fortfarande på min läslista. Jelinek fick priset 2004 och många menar att detta rejält minskade Joyce Carol Oates chanser att få priset. Två så lika kvinnor kan tydligen inte få priset. Jag hoppas att Svenska Akademien visar att de inte är riktigt så trångsynta.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Just den tredje frågan skulle kunna svälla ut rejält, då jag läst så få böcker av Österrikiska författare. Mest nyfiken måste jag säga att jag är på Peter Waterhouse, poet med brittisk far och österrikisk mor, som bott en stor del av sitt liv i Österrike. Han är aktuell med en samlingsvolym som heter Pappren mellan fingrarna och dessutom kommer han till Sverige i början av april.

Nu är det er tur att presentera litteratur med anknytning till Österrike. Viel Spaß!

7 reaktioner på ”Bokgeografi Österrike”

 1. Jag är rätt förtjust i ”Vi struntar i gurkkungen”. Men det är förvisso en rätt underlig barnbok.
  I och för sej har jag knappt läst nåt av Jelinek (jag började läsa en bok men kom inte så långt). Men jag tycker inte hon verkar särskilt lik Oates. Oates klarar sej å andra sidan säkert utmärkt utan priset.
  Min österrikiska bokgeografi finns HÄR

  1. Jag vet inte heller om Oates och Jelinek är lika, men det är mer än en gång jag läst artiklar som menar att det nu när en feministisk författare fått priset inte finns plats för någon annan. Antagligen enligt samma logik som att kvinnor inte kan få något av prisen två år i rad.

   1. Man tycker att ”feministisk författare” borde passa in på rätt många kvinnliga skriftställare.

    Den fulla titeln på Östlingers bok är ”Vi struntar i gurkkungen : roman för barn : Wolfgang Hogelmann berättar sanningen utan att avstå från dispositionen”. Sånt har jag svårt att motstå.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: