Vem är Extra?

 

Det som har hänt är att en ny flicka har börjat i min klass. Hon är ovanlig, ja. Men verklig. Okej, visst, hon har ett ovanligt namn med ett x i. Men hon är en vanlig tjej. Vad skulle hon annars vara?

Pim-Pim ser den nya flickan och undrar vem hon är. Hon är blekare än alla andra och luktar sött av äpplen. Hon kallar sig Extra och kommer och går lite som hon vill. En kväll kommer hon hem till Pim-Pim, slukar 1 1/2 pizza, somnar i hans säng och försvinner spårlöst i det ögonblick mamma och hennes nya kille Jesus dyker upp. När hon dyker upp i skolan på måndagen är det som om hon aldrig sett Pim-Pim förut. Hon bor i ett mystiskt, gult hus, med en mystisk magiker och hon är en del av hans show.

Per Nilssons bok Extra: En morgon stod hon bara där är en fantasifull och magisk bok om Pim-Pim som träffar den udda flickan Extra. Det är första delen i en planerad serie och först var jag rädd att det bara skulle bli en lång transportsträcka, men så blev det inte. Efter en lite trevande inledning tog boken fart och i ett virvlande tempo får vi följa med på ett på samma gång vardagsnära och totalt otroligt äventyr. Extra är helt klart en annorlunda person med annorlunda förmågor, men vi får inte veta allt. Det är därför jag definitivt vill läsa nästa bok om Extra och Pim-Pim. Jag får verkligen ”Janneminvänvibbar” och då detta är en av mina favoritböcker för unga är det ett mycket gott betyg.

3 reaktioner på ”Vem är Extra?”

  1. Ett ovanligt namn med bara ett X? Lite snålt av Nilsson, tycker jag!!

    Men har helt missat att han kommit med ny bok, så den infon tar jag tacksamt emot. Är ett stort Nilsson-fan, även om jag inte varit riktigt begeistrad över de böcker som kommit de allra senaste åren.

    1. Gillade den han slrev med Katarina Kieri väldigt mycket. Den här är för lite yngre läsare, men väldigt charmig. Visste inte heller att den kom ut, men ibland är det bra att överraskas av recensionsexemplar.

  2. Det är så himla roligt, jag har träffat Per Nilsson ett par år i rad nu och har ett författarbesök till inbokat snart. Varje år har han sagt att nu är han färdig med att skriva barn- och ungdomsböcker, det är den sista som han håller på att få fårdig nu.. (den med Kieri t ex) och sedan kommer det ändå en ny bok året därpå, hehe.. Roligt att det nu är en planerad SERIE dessutom.=)

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: