Dags att ta farväl

Suzanne Collins två första böcker om Katniss var båda rejäla favoriter. Något oväntat då det egentligen inte alls är min typ av böcker. Spänningen under hungerspelen gjorde att jag läste i ett rasande tempo. Så var det då dags för den tredje och avslutande delen i trilogin som på engelska heter Mockingjay som är det smeknamn Katniss får, Härmskrikan.  På svenska har boken istället fått titeln Revolt och det är just om en revolt mot president Snow i huvudstaden som boken handlar.

När boken börjar befinner sig Katniss i distrikt 13, ett distrikt som alla trodde var totalförstört. Många från distrikt 12 har lyckats fly dit och de försöker bygga upp en ny tillvaro. Tillsammans med gamla kända personer som Gale och Haymitch ingår Katniss i den rebellgrupp som tillsammans med sin president Coin. Peeta hålls fången i huvudstaden och att rädda honom blir än mer viktigt då det visar sig att han blivit totalt hjärntvättad och programmerad att döda Katniss.

Ärligt talat hade jag väldigt svårt att ta mig igenom Revolt. Jag saknar spänningen som de två första böckerna bjöd på och även det här kanske är en mer klassisk dystopi med en del intressanta tankar kring media och makt så lyfter den inte riktigt. Tyvärr.

Nu läste jag ut den och visst är jag glad att jag gjorde det. Det är en helt okej bok, men inte mycket mer. Katniss är definitivt en stor hjälte, men det blir nästan lite löjligt och Peetas situation är nästan mest irriterande. Visst glimrar det till ibland, som i Katniss samtal med Snow, men mest är det ganska så segt ända fram till den guldskimrande och onödiga epilogen.

Blir du osäker på om du ska läsa Revolt? Var inte det. Har du läst de två andra ska du självklart läsa den här för att cirkeln ska slutas. Det är en helt okej historia, men kanske skulle Collins sansat sig lite och inte kört på i värsta Arnold Schwarzenegger stil. Less is more helt enkelt.

2 reaktioner på ”Dags att ta farväl”

  1. Precis min åsikt också. Det är tråkigt att boken inte lyckades leva upp till sina föregångare, men det känns ända bra att ha läst den och fått serien avslutad.

  2. Håller helt och hållet med. Tänk om Collins lagt lite mer tid och redigering på denna sista del, men det kanske knöt sig helt? Och jag är inte heller någon fan av epiloger.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: