Snart jul för alla otäta lärare

Vi har det lyxigt vi som har en lång ledighet att se fram emot. Så brukar det låta när det talas om lärare och med tanke på hur lätt det varit att komma in på lärarutbildningar den senaste tiden kan nästan vem som helst bli lärare. Trots detta verkar få sugna när jag föreslår det.

Nu blir det inte lika lätt att komma in på utbildningen då Högskoleverket då 27 av 59 ansökningar om examensrätt avslogs. Katastrof skriver Lenita Jällhage i DN, men frågan är om det hade protesterats lika mycket om inte Stockholm drabbats. Hellre färre lärare som konkurrerar om platserna säger jag, det lär ge högre kvalitet. Att utbildningarna koncentreras till södra Sverige är ett problem, men inte att utbildningsplatserna blir färre-

Tyvärr råder ingen lärarbrist, då tjänsterna på många håll blir färre. Det heter att det beror på minskade elevkullar eller att lärartäthet inte spelar någon roll, men jag är skeptisk. Senaste PISA-undersökningen visar att svenska elever tappar allt mer och de är de redan svaga som halkar efter ytterligare. Där behövs med all säkerhet alla övertaliga lärare.

Jag håller inte heller med Hans Bergström om att friskolor är lösningen på allt. Hur många friskolor befinner sig i de mest utsatta områdena? Jag tror inte heller att vi kan skylla allt elände på det fria skolvalet, snarare på att alla elever inte får den hjälp de behöver. Det är här min övertygelse om att det behövs fler lärare på rätt plats kommer in. Du kan till exempel inte lära nyanlända svenska i hur stora grupper som helst och inte heller hinna se alla elever i ”vanliga” klasser om de består av 32 elever. Visst är det viktigast med bra lärare, men även bra lärare har sina begränsningar. Få av dem kan till exempel trolla med knäna och inte heller har de ögon i nacken.

Jag har arbetat i 3,5 år i min kommun och sedan dess har väldigt få, om ens någon, fått tillsvidareanställning. Istället vimlar det av vikariat och när vikariatet är slut är det således lätt att göra sig av med personalen tillfälligt. Det gäller också att hålla koll på LAS så att man inte tvingas anställa någon tillsvidare. Bättre då att leta fler vikarier.

Omsättningen på lärare är ett problem främst för eleverna, men också för lärarna. Att ständigt byta kollegor blir inte sällan som att börja om. Missförstå mig rätt, jag gillar verkligen att knyta nya bekantskaper och få del av nya kollegors kunskaper, men det finns en gräns. Stabilitet kanske inte funkar när man talar om Kina, men när det handlar om skolan behövs stabilitet och lite arbetsro.

Så vad tror jag? Jag tror på de täta lärarna. Att kunna locka med en bra lön är viktigt för att få de bästa. Sedan måste också en hel del göras när det kommer till arbetsmiljön. Vettiga arbetsplatser för lärarna finns i allt för få skolor. Där har jag tur. Många skolor har dock en arbetsmiljö för såväl elever som lärare som få andra skulle acceptera.

Morrica skriver alltid läsvärt om skolan och här kan du läsa hennes tankar om lärarnas löner.

Björklund tycker att det är viktigt kan han mycket väl få ge mig en lärarlegitimation. Den blir dock betydelselös om det inte satsas mer på löner och skolmiljö. Blir det bättre om vi arbetar 40 h/vecka som alla andra istället för 45? Jag gör gärna det förutsatt att jag får betalt för övertid, kan ta min semester när jag känner för det och får en sisådär 10 000 mer i lönekuvertet. Just nu känns det mest som ett sätt att pressa en redan stressad lärarkår ännu mer.

En sak är säker. Jag ska njuta av mitt jullov. Det är jag värd.

11 reaktioner på ”Snart jul för alla otäta lärare”

 1. Klokt skrivet. Ja, jag har verkligen sett effekter av vikariesvängen på elevernas resultat och det är verkligen en usel strategi och det är inte vikariernas fel.

  Björklunds åtgärder kan ju vara bra men du har rätt i att fortfarande är inte grundfrågan löst och den ligger inte på hans bord. Hur görs läraryrket attraktivare? Uppnåbara mål, autonomi och en lön som är tillräckligt bra för att ens fokus inte ska på ekonomin är de tre faktorerna som behövs och SKL kör åt fel håll på alla tre. Vikten av att göra något åt lärarnas situation tydliggörs i http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/16/var-kommer-l-rarna-in

 2. Håller med föregående inlägg. Bra sagt!! Är just nu lärarstudet och studerar på Dalarnas Högskola som var en av de högskolor som fick examenstillstånd för nya grundlärarutbildningen. Jag följer med spänning allt som händer vad gäller lärarutbildning, legitimationer m.m.(och det är en hel del) Ha nu ett riktigt välförtjänt jullov med mycket läsning. God Jul!

 3. Jag håller fullkomligt med dig. Det blir också extremt tydligt när man pratar med människor att det fortfarande cirkulerar en föreställning om att lärarens arbetsdag ser likadan ut som för 30 år sedan. Att vi har lektioner, rättar och går hem tidigt. Det där med skriftliga omdömen, individuella utvecklingsplaner, den vansinniga mejlkorrespondensen med föräldrar, ledning, kollegor och elever, utvecklingssamtal, åtgärdsprogram, ämneskonferenser, arbetslagsmöten och det hela känner få till. Det känns mer och mer som att mina främsta arbetsuppgifter är administrativa. Sjukt trist och tröttsamt och väldigt långt ifrån anledningen att jag valde att bli lärare. Tack Jesus för kontakten med eleverna!

  1. Utan eleverna är jobbet ingenting. Och de söta kollegorna. Vi skrattar grymt mycket under dagarna och det är värt en hel del måste jag säga. För första gången har jag dock ifrågasatt mitt yrkesval efter alla nedskärningar. Har jag inte längre möjlighet att göra ett bra jobb utan att gå på knäna så kan det vara.

 4. Håller med dig till fullo. Jag är tillsvidare, men med lång resväg. Detta är dock inte något man ger upp för vikariat på närmare ort. Jag håller också med och dagarna går om att en rimlig arbetsbörda hade varit underbart då planeringstiden minskat drastiskt och dokumentation av olika slag ökat.

 5. Du är så klok!
  Jag håller med dig! Som tur är jobbar jag i en kommun som satsar på skolan och betalar hyfsat men jag kommer ju inte i närheten av mina civilingenjör kompisars löner. Det är ju ett skämt när man jämför… Och precis, jag byter också till 40 timmars vecka om jag får välja semester själv och får rejält mer betalt. Att byta 12 veckor mot 5 ska få kosta…

 6. Vi har varit rätt besparade från friskolor hittills i vår kommun och nu när de har börjat dyka upp så märker jag en stor nackdel just med anställningstryggheten. Alla skolor är beroende av elevantalet som bestämmer hur stor budgeten blir, konkurrensen är hård och elever byter skola hit och dit, vilket också betyder att personal sägs upp, nyanställs eller sätts på vikariat. Ingen kvalité kan komma av detta hattande.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: