Läs, njut och tänk om du vill


Gå din väg eller gå din egen väg
Ropa fram dig, in dig, hem dig, ut dig,
bort dig, genom dig

Sara Hallström skriver vacker poesi. Jag förstår inte alltid vad hon vill säga, men jag tycker om sättet hon säger det på. För mig räcker det gott. Språket och formuleringarna talar till mig och jag tycker om att läsa dikterna i Torg, korg, eko som kommer ut idag.

Jag saknar dock punkterna. De stora bokstäverna finns, men inte punkterna. För mig ger det ingen särskild effekt, bara en irritation, men så är jag också svensklärare vilket automatiskt kanske gör mig till något av en språkpolis. Jag tycker om när författare experimenterar med språkets form, men just det här experimentet gillar jag inte.

Hallström berättar om måltider som gör att hon hamnar i försvarsställning, om att tiga eller hålla kvar med hjälp av ekon, om att skaffa sig ett hem att falla från, om guldfisken med en parasit och om en ovanlig blandning av kaffe, socker och mjölk. Orden i titeln återkommer i dikterna. Torg. Korg. Eko.

Rysningen kommer ibland. Den som orsakas av en riktigt vacker formulering. En sådan som känns i hela kroppen. Hon kan konsten att få mig att rysa Sara Hallström och det är ett mycket bra betyg. Ibland dyker det dock upp en dikt som jag förstår absolut ingenting av. Det gör ingenting. Så får det vara. Jag viker ett hundöra vid de dikter jag vill återkomma till. De andra får kanske vänta ett tag.

Sara Hallströms första diktsamling Vi måste ha protein tog mig med storm. Den andra Rötter smälter var också bra, men lämnade mig lite mer oberörd. Och så nu Torg, korg, eko som kräver tid och eftertanke. Jag tycker om den, men jag vill läsa dikterna några gånger till. Så är det ofta  med lyrik tycker jag, det krävs omläsningar så att dikterna kan bygga bo i mitt inre. Då flyger en strof förbi ibland, en synnerligen vacker formulering som satt sig fast. Några ord som får mig att le. ”Svin bakom en mask av förståelse.” Jag förstår precis vad Hallström menar. Jag har mött dem. Och orden kommer att dyka upp igen och igen, tillsammans med några andra. Det mina vänner är vad bra lyrik gör med mig.

Recension i GP, SvD.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-04-26

Efter att ha läst tre böcker av Sara Hallström måste jag definitivt räkna henne till en av mina favoritpoeter. Mycket läsvärt helt klart, pröva du också!

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: