Min auditiva begränsning

Jag tycker att det verkar vara så mysigt att lyssna på ljudböcker, men då jag vet med mig att jag är riktigt dålig på att lyssna har jag undvikit formatet till stor del. Den senaste tiden har jag dock lyssnat på podversionen av en massa sommarprogram och trodde därför att jag var redo för något mer. Jag laddade därför ned en ljudbok i mobilen och körde igång. Boken jag valde var Mark Levengoods Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig och den stackars boken kom definitivt inte till sin rätt när den filtrerades genom mina öron.

Jag tyckte om boken, jag gillade Levengoods uppläsning, men jag har svårt att komma ihåg vad jag hört. Jag har nämligen en ovana att försvinna bort i mina egna tankar när jag lyssnar på någon annan. Det är därför jag alltid måste anteckna när jag lyssnar på ett föredrag. Inte för att jag någonsin kommer att titta i anteckningar, utan för att jag lyssnar bättre om jag gör något annat samtidigt. Att anteckna är då ett av de få accepterade sakerna att göra samtidigt som man lyssnar, men faktum är att det funkar lika bra att surfa på mobilen, eller bläddra i en tidning. Inte lika accepterat dock. Jag försöker tänka på det när en av mina elever sitter och pillar med mattekuber under mina genomgångar och inte bara bli förbannad.

En annan av mina elever läser vissa kurser på Barn- och fritidsprogrammet och han har just nu en uppgift som handlar om inlärningsstilar. Jag är definitivt visuell i första hand, men också kinestetisk. Jag läser gärna, men behöver också röra mig eller använda flash-cards för att komma ihåg saker.

Här kan du testa vilken inlärningstyp du är.

Men åter till Levengood. Hur gick det nog. Jo, efter att ha försökt lyssna och spola fram och tillbaka för att få någon ordning på vad jag egentligen läst gav jag upp. Istället fixade jag en riktig bok och läste den. Först då kom jag ihåg vad det egentligen var som hände i boken. Efter att bara ha lyssnat skulle jag nämligen inte ha kunnat återge någonting alls.

Nu fick jag mer koll på trötta och konserverade arkeologer,  en något speciell iakttagelse av Bibbi Andersson, alligatorn som borde käka pensionärer och rökande vietnameser. Jag gillar nämligen Mark Levengoods finurliga små iakttagelser, så länge jag läser dem. Lite väl korta iakttagelser ibland möjligen och kanske var det därför mina tankar flög iväg efter ett kapitel istället för att följa med till nästa.

Du får i alla fall en trevlig stund med Mark Levengood i Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig och om du gillar ljudböcker så är han dessutom en trevlig uppläsare.

3 reaktioner på ”Min auditiva begränsning”

  1. Jag har samma problem som dig. Måste anteckna på föreläsningar för att kunna koncentrera mig. Lyssna på ljudböcker kan jag bara göra när jag gör nått annat samtidigt som att promenera, diska, städa,m.m.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: