Bokfrågornas ABC del 22

Dags för bokstaven V och lite nytt att klura på:

Väder är centralt i vårt avlånga land. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?

Den första bok som dök upp i huvudet är Den långa vintern av Laura Ingalls Wilder där den lilla staden på prärien blir i princip isolerad under en fruktansvärt lång och kall vinter. Maten tar slut och alla svälter.

Berätta om en bok som faller inom den ganska spretiga genren världslitteratur! Vad tycker du förresten om att kalla det en genre?

Världslitteratur är ett löjligt uttryck egentligen för all litteratur är väl skriven i världen. Eller? Jag antar att man då främst menar litteratur från Afrika, Asien, Sydamerika och Mellanöstern. I alla fall är det den definition som t.ex. Macondo gör. En riktigt bra bok som utspelar sig i Ramallah är Suad Amirys Sharon and my Mother-in-law där det blir väldigt tydligt hur förtrycket av palestinierna utövas.

Har du läst någon bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?

Nu har jag ju redan berättat om en bok i frågan, men har försökt klura ut en till. Jag fastnade då för klassikern Den gamle och havet av Ernest Hemingway som är en bok man ”ska” ha läst, men inte är någon favorit. Har inte riktigt lärt mig uppskatta Hemingway ännu. Skulle däremot gärna vilja se filmen med Spencer  Tracy i huvudrollen. Han är nämligen en stor favorit.

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?

En av de finaste vänskapsförhållandena måste vara det mellan Emil och Alfred i Astrid Lindgrens fina böcker. Hon är bra på att beskriva vänskap. Tänk bara på Birk och Ronja, Madicken och Abbe, Rasmus och Paradis-Oskar, Bertil och Nils, Lotta och Tant Berg, ja listan kan göras lång.

Svara nu i en kommentar eller i en blogg (förslagsvis din egen). Jag ser som vanligt fram emot att läsa alla kloka tankar och uppmanar dig därför att kommentera och/eller länka hit när du publicerat dina svar.

Här kan du söka efter inspiration, men frågorna är lite annorlunda än de var i våras:

…and then there was Beatrix

Annikas litteratur och kulturblogg

Bokstunder

Eli läser och skriver

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Mirthful’s Bookblog

Yfronten

Your no different to me

5 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 22”

  1. Jättetråkiga svar blev det av mig på de här frågorna. Vänskapen var intressant att tänka lite på, men med de andra frågorna stod det bara still där inne. Får nu kolla vad ni andra har svarat istället…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: