Vad är egentligen en bra bok?

Veckans bokbloggsjerka hos Annika handlar om betyg på böcker.

ANVÄNDER DU ETT BETYGSSYSTEM? OM JA, HUR SER DET UT? OM NEJ, HUR GUIDAR DU DINA LÄSARE TILL VAD SOM ÄR ”BRA” RESPEKTIVE ”DÅLIG” LITTERATUR?

Betyg är helt klart lurigt när det, som i bokrecensioner, faktiskt handlar om smak. Jag sätter betyg mellan 1 och 5, men vad betyder det egentligen att en bok får högsta betyg? Det är knappast en garanti för att alla andra ens skulle gilla den.

Väldigt sällan får en bok 1, som jag skulle säga är en så dålig bok att den egentligen inte borde bli utläst. Några få 2:or har det blivit och jag skulle vilja definiera dem som dåliga böcker som ändå var tillräckligt bra för att ta sig igenom. En 3:a får de böcker som är helt okej, inte hysteriskt bra och inte direkt dåliga, men läsvärda ändå i sin genre.

Det vanligaste betyget jag sätter är en 4:a och det betyget får böcker som är läsvärda och som har något lite extra, ett bra språk, en riktigt bra intrig eller personer som är lätta att engagera sig i.En riktigt bra bok och jag läser väldigt många väldigt bra böcker.

En 5:a däremot är en bok som verkligen kryper under huden och inte lämnar mig oberörd på något sätt. En bok som följer med mig även då jag inte läser och som får mig att fundera kring saker jag tidigare inte tänkt på.

Jag basunerar inte ut betygen, utan märker bara inläggen med en betygstag. Viktigt är också att komma ihåg att genren har betydelse för betyget. Jag kan sätta högsta betyg på en deckare och på en roman, men det betyder nödvändigtvis inte att de är lika fantastiska. Självklart krävs det att man gillar deckare som genre för att kunna uppskatta den bok jag läst och satt högsta betyg på.

13 reaktioner på ”Vad är egentligen en bra bok?”

 1. Ååååh nu hade jag skrivit en jättelång kommentar till detta, men fick errormeddelande!

  Jag får ofta det när jag ska kommentera i din blogg, någon som har samma problem?

  1. Det var inte bra. Brukar få det problemet med Blogger, men hoppas verkligen att det inte är många som har det problemet här. Bra att du säger till, gör gärna det ni andra också om det är fler!

 2. Klockrent! Du skriver alltid så klokt. Visst är det så att genren har betydelse – stor sådan. Dessutom är ju smaken som baken. Jag brukar försöka lyfta fram språket utifrån genren, man kan ju inte helt enkelt jämföra en chicklit med en idéroman…

 3. Tack för inget Mats Holmberg på DN! Inget tack förtjänar du för att du ansluter dig till raden av DNs manshatare. Ser otåligt fram emot att läsa din ”mors dag” artikel där du räknar upp all historiens kvinnliga despoter och satkärringar; Kan vara en riktig utmaning att skriva självkritisk!

  1. Ja du Anna, de kvinnliga despoterna är väl inte lika många direkt. Att som man skriva om manliga diton måste väl anses självkritiskt?!

   1. Självkritiskt? På vilket sätt? Är din far, bror, make, granne eller son ansvariga för det som despot x gör bara för att de också är män? Är män i dina ögon det ”skyldiga könet”?

    MVH/AF

    1. Absolut inte, men det är ändå ett faktum att män oftare har makt och att makten ärvts i många fall. Förstår inte hur det kan tolkas som manshat. Dessutom är det nog lite fel inlägg du kommenterar på?!

     1. Återigen fel inlägg, vilket får mig att tro att du kommenterat på alla inlägg du tror länkat till en artikel, utan att ens ha läst inlägget i fråga. Gör gärna det och återkom. Och nej, jag förstår fortfarande inte din hysteri.

 4. Jag vet inte om det beror på att jag är oerhört trött efter nattskiftet men jag förstår inte alls vad du menar med att genren har betydelse för betyget och att ”jag kan sätta högsta betyg på en deckare och på en roman, men det betyder nödvändigtvis inte att de är lika fantastiska.” Varför då? Vad är det för skillnad?

  1. I en deckare är intrigen och spänningen viktigast och jag kan ursäkta ett inte lika fantastiskt språk, men i en roman är det andra saker som har betydelse. På samma sätt ska en chick-lit bok underhålla, en skräckbok skrämma, en ungdomsbok förstå ungdomar och om en bok fått nobelpriset förväntar jag mig något fantastiskt. Jag ställer olika krav på olika böcker helt klart.

 5. Verkligen intressant måste jag säga. Jag håller helt och hållet med om att boken jag läser måste motsvara den genre den är placerad i så att säga men för mig är hösta betyg alltid högsta betyg oavsett om det är en deckare, roman, thriller etc…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: