Tematrio – Favoritlitteratur

Det här med genreindelning är svårt, men nu har jag fått klura ut några lite mer begränsade genrer som får vara en del av veckans Tematrio där Lyran vill att vi gör följande:

Berätta om tre olika sorters litteratur du gillar.

1. Jag gillar romaner som utspelar sig nu, i vår tid med personer som reflekterar över densamma. Här skulle jag säga att merparten av det jag läser är svensk och västerländskt, men jag läser gärna böcker som utspelar sig i andra länder också. Samtidslitteratur alltså, gärna med världslitterära inslag. Det spelar dessutom mindre roll om böckerna är skrivna för vuxna eller ungdomar. Faktum är att det finns väldigt mycket bra samtidsskildringar bland böcker som riktar sig till ungdomar.

2. Deckare fyller en funktion i mitt läsande, som ett enklare och mer rättfram genre. Jag läser i perioder, som med så många andra genrer, men återkommer alltid till mina favoriter. Inte för brutalt, eller i alla fall inte våld för sakens skull.

3. Även när det gäller lyrik är jag en riktig periodare. Just nu läser jag William Carlos Williams och ska väl försöka mig på ett inlägg var det lider. Jag läser mycket mer poesi än jag skriver om. Ibland räcker det att slå upp en favoritbok och läsa lite här och där för att må bättre. För mig förmedlar lyrik mer känslor än andra genrer. Det är ett fysisk läsande, där hela kroppen påverkas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: