Passiv i Nordamerika

Jag gillar läsutmaningar, men precis som Lyran har jag svårt att hålla mig till dem. Ganska ofta läser jag istället en massa annat. Tre böcker stod på programmet i oktober och jag har läst nästan en halv.

De n0veller av Alice Munro som jag hittills läst är riktigt bra. Fyra noveller om ett antal annorlunda kvinnor. Jag gillar Munros sätt att skriva, trots att det på sina ställer är väldigt sakligt och känslolöst, något som jag inte brukar gilla. Mer tankar kommer så fort jag läst ut hela Kärlek, vänskap, hat.

Och var hör du hemma? av Ann Tyler läste jag för ett par år sedan. Den handlar om två flickor som adopterats från Korea av två amerikanska familjer. Två väldigt olika familjer som genom sina döttrar får en alldeles speciellt relation. Jag minns att jag tyckte om boken och att jag ville läsa med av Ann Tyler, något jag självklart inte gjort, men både Back when we were grownups och Påminnerskan verkar bra. Jag har dessutom läst Ett amatöräktenskap och den var verkligen läsvärd.

Paul Auster hoppade jag helt över, men Brooklyn Follies har i alla fall avancerat så långt som till nattygsbordet. Annars gillade jag New York trilogin skarpt, med det var nog 10 år sedan jag läste den.

Annat från Nordamerika då? Jag undersökte mina läslistor och vill tipsa om följande böcker:

Fortfarande Alice av Lisa Genova, som är en av de bästa böcker jag läst i höst. Alice öde drabbade mig väldigt hårt och jag storlipade ett antal gånger. En bra bok som dessutom vilar på en vetenskaplig grund då Genova är neuropsykolog.

Kattöga av Margaret Atwood handlar om barn när de är som hemskast. Om utfrysning och mobbning, men också om revansch. När Elaine börjar komma ihåg mer och mer av sin barndom blir det inte rakt igenom trevligt.

Emma Donoghue är visserligen från Irland, men bor i Kanada. Hennes bok Inlåsta är en riktigt bra roman som jag definitivt kan rekommendera. Att kunna skriva om så hemska saker och ändå inte skapa en nattsvart bok är en konst.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: