Visst har ytan betydelse

Dags för en ny bokbloggsjerka och som vanligt hittar ni mer instruktioner hos Annika. Dagens fråga är av det lite ytligare slaget.

DÖMER DU UT EN BOK ENBART PÅ GRUND AV OMSLAGET OCH/ELLER ANDRA YTTRE OMSTÄNDIGHETER? MOTIVERA DITT SVAR!

Jag höll på att missa Curtis Sittenfeld helt, då omslagen på  I en klass för sig och Mannen i mina drömmar signalerade B-chicklit. Så ytlig är jag. Tyvärr. Omslaget signalerar en del gällande genre och allt för glassiga omslag går bort. Det finns å andra sidan exempel på böcker jag bara köpt för att omslaget varit snyggt. Jag köpte till exempel Norweigan Wood för länge sedan, trots att jag inte hört talas om Murakami för att omslaget är så ruskigt snyggt.

Baksidetexter då? Ofta är jag för lat för att läsa dem och nu när jag följer så många eminenta bokbloggar läser jag hellre om böcker hos dem. Jag gillar också bokhandlar som ger tips om personalens favoritböcker, men är tipsen dåliga kan det resultera i att jag undviker bokhandeln i fråga.

Så ja, jag erkänner. Jag är både ytlig, irrationell och dessutom väldigt barnslig.

10 reaktioner på ”Visst har ytan betydelse”

  1. Jag är rätt så ytlig och irrationell när det kommer till kritan jag med. Det värmer i själen att veta att jag inte är ensam 😀

  2. Undrar hur man egentligen gör? Jag kan gå in i affären och på 2 röda bestämma mig för köp. En undersökning av detta fenomen beställes asap.

  3. Efter att ha skumläst alla svar så verkar det som att det är JAG som är ett unikum. Men det är ju å andra sidan ganska trevligt att gå sin egen väg 🙂

    1. Den enda som inte är ytlig av oss alltså, Annika, eller så har du en mer bestämd smak och faller därmed inte för konstiga frestelser?! Du verkade så genomtänkt i ditt svar.

  4. Jag dömer nog inte ut en bok p.g.a. omslaget, men visst dras blicken till fina och spännande omslag snarare än till tråkiga, om jag nu bara är ute efter att köpa en bok, vilken som helst.

  5. Jag kan dras till en bok i affären om det är en bok eller författare jag inte hört talas om. Annars är det annat som styr.

  6. Jag hade definitivt missat En klass för sig om jag hade gått efter omslaget. Jag vet inte riktigt vad som gör att omslaget liksom lyser chic-lit heller men det gör ju verkligen det?! Om någon kunde analysera detta så blir jag glad. Ibland handlar det ju mycket om färger och typsnitt också.

    Jag tycker nästan alla Murakami-omslag varit dödssnygga. Jag älskar omslaget till Kafka på straden mest, så snyggt!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: