Bokgeografi Algeriet

Jag hoppas att Assia Djebar eller Ko Un blir den som får Nobelpriset i år. Sydkorea känns som ett ganska svårt litteraturland, så det får därför bli Algeriet den här veckan.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag läste Assia Djebars Sultanbrudens skugga för några veckor sedan. En annorlunda och bra bok om kvinnorna Isma och Hajila och deras livssituation i Algeriet.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

En av de bästa böcker jag läst är skriven  av en algerisk författare, nämligen Efter attentatet av Yasmina Khadra som utspelar sig i Israel. Bakom denna pseudonym står överraskande nog en man från Algeriet, Mohammed Moulessehoul. Jag har inte läst någon mer bok av honom, kanske är jag lite nervös för att den inte ska leva upp till mina förväntningar. Jag har dock Sirenerna i Bagdad i bokhyllan.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Nina Bouraoui föddes 1967 i Algeriet, men bor nu i Frankrike. Hennes bok Pojkflickan handlar om uppväxten i dessa båda länder. Elisabeth Grate Förlag har gett ut den och hennes sju andra böcker.

Nu är det din tur! Lämna gärna en kommentar och/eller länka hit när du svarat så att vi lätt kan hitta dina svar.

5 reaktioner på ”Bokgeografi Algeriet”

  1. Eftersom jag inte har läst någon bok som har någon som helst koppling till Algeriet så får jag helt enkelt stå över Bokgeografin denna vecka.

    Du gör det minsann inte lätt för dina deltagare, eller i alla fall inte för mig 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d