En annorlunda klassiker

Utvandringens tid

Utvandringens tid av Tayeb Salih kom ut 1967 och räknas till en av den arabiska litteraturens främsta klassiker. Efterordet av Sigrid Kahle är också läsvärt.

Boken utspelar sig i Sudan i byn Wad Hamid som är också byn där Tayeb Salih föddes 1929. När bokens huvudperson återvänder till byn efter sju år finns en nykomling där Mustafa Sa’id, som gift sig med en av byns kvinnor. Han väcker många frågor och vi läsare får snart ta del av hans berättelse. Berättelsen om en afrikansk man som studerar och lever i Storbritannien och på ett raffinerat sätt hämnas på den forna kolonialmakten genom att förföra dess kvinnor.

När huvudpersonen återigen kommer till byn efter ett års frånvaro har Mustafa Sa’id drunknat och i sitt testamente utser han bokens huvudperson till förmyndare till hans barn. De båda männens liv glider mer och mer in i varandra och jag får lite Persona vibbar. Riktigt häftigt skrivet.

Utvandringens tid tillhör kategorin böcker som jag är glad att jag läst, som kommer att stanna i mig länge men som kanske inte gav någon direkt wow-känsla under läsandet. Det är en bra bok som smyger sig in under huden.

Mest spännande är skildringarna av Sudan, som för mig är ett ganska okänt land. Intressant också med tankarna kring studieutvandring, eller brain-drain som jag sett det kallas. Att de mest begåvade studerar i den förra kolonialmakten som på så sätt fortfarande har makten över sin koloni. Tankarna kring kvinnors rättigheter och det sudanesiska samhällets struktur är också väldigt intressanta.

Det här är en helt klart läsvärd bok. Den är både lättläst och tänkvärd. Inget toppbetyg, men en bok som stannar i minnet! Jag läser gärna mer av Tayeb Salih.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-11-15

1 reaktion på ”En annorlunda klassiker”

  1. Utvandringens tid låg i ett bokpaket som jag köpte på bokmässan. 4 för 100 kr. Nu förstår jag att jag måste sätta fart med den genast. Sa läsa klart Sabatini först och sedan är det dags!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: