Bokgeografi Nigeria

Välkommen till veckans bokgeografi. Försök inte finna någon logik i mina val. Nigeria känns dock passande då temat politik och katastrofer förekommer flitigt i de böcker jag läst om landet. Dessutom inleds bokmässan med tema Afrika i morgon.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Apropå katastrofer så måste valet bli Chinua Achebes klassiker Allt går sönder om ett samhälle som gör just det. Går sönder alltså. I alla fall om man får tro huvudpersonen Okonkwo som förlorar striden mot det nya samhället.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Det är ingen hemlighet att jag är ett stort fan av Chimamanda Ngozi Adichie. Debuten Lila hibicus är bra, novellsamlingen The thing around your neck är bättre och romanen om biafra-kriget En halv gul sol helt klart bäst.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Wole Soyinka föddes i Abeokuta i västra Nigeria 1934. Han fick Nobelpriset 1986 och hans självbiografiska bok The Man Died: Prison Notes från 1972 är väl den bok han skrivit som lockar mest.

Inte världens enklaste land idag kanske, men ett väldigt spännande litteraturland. Lovar dock att göra det lite enklare nästa vecka. Googla loss  nu och lusläs era läslistor. Jag ser fram emot att läsa era svar!

7 reaktioner på ”Bokgeografi Nigeria”

  1. Är VERKLIGEN nyfiken på den samstämmigt hyllade Halv gul sol, i övrgit får jag passa på veckans resmål. Jag skulle verkligen behöva besöka bokmässan och förkovra mig i afrikansk litteratur! Nu blir det 99-års kalas i stället…Ha det så kul!

  2. Mina val blev nästan likadana som dina (fast författarna står inte som svar på samma frågor som hos dig). Det fick tyvärr bli så då jag inte läst så många författare från Nigeria, och inte heller kände igen så många namn när jag letade på nätet…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: