En bok är en bok är en …?

Vixxtoria har varit kreativ och jag vill inte vara sämre än att jag svarar på hennes kluriga frågor.

1. En bok som fick dig att bokstavligt talat missa bussen/bränna vid middagen/låta badvattnet rinna över/glömma att gratta din älskling på födelsedagen/motsvarande:

Senaste gången jag brände maten var det nya mobilens fel, inte någons boks. Eller ja, det var så klart mitt fel. Jag har funderat på den här frågan och sista gången jag glömde gå av en buss läste jag Moa Herngrens Allt är bara bra, tack. Den var bra! Idag glömde jag dessutom att ta av pastan när jag läste Radhusdisco.

2. Ett namn ur en bok (eller på en författare) som du redan har gett eller allvarligt överväger att ge ditt barn (eller häst eller hund eller marsvin eller bil):

Ett av mina barn är redan döpt efter en sjungande författare och den andre har fått namn efter en komiker som gillar att klä sig i kjol. Jag hade gärna döpt ett barn efter Selma Lagerlöf eller Edith Södergran och Emily är också ett favoritnamn. Vi var väldigt nära att döpa ett barn efter Allan Edwall, som väl inte kan räknas som författare, men väl poet. Theodor efter Kallifatides hade vi också som förslag.

3. En plats som du besökt bara för att den nämnts i en bok (eller för att en författare har bott där/gett namn till en pub där/kastat en äppelskrott där):

Vad har Filipstad att erbjuda förutom Ferlins staty? Jag har också bland annat besökt Karen Blixens farm utanför Nairobi, Anne Franks hus, Mårbacka och ätit lunch på Gyllene Freden. Jag skulle gärna vilja åka till Prince Edward Island för att uppleva miljön i L M Montgomerys böcker. Jag bor väldigt nära Alingsås, men har aldrig letat mig fram till platsen där Karin Boye tog sitt liv. Om jag fått bestämma själv skulle många semestrar gå i litteraturens spår.

4. En tavla som skulle bli en bra bok?

Ja du, det här var inte lätt. Jag har tagit fram två tavlor som skulle kunna bli två helt olika böcker:

Renoir är en trevlig prick, vars tavlor inte sällan innehåller många människor som ser ut att ha väldigt kul. Kan bli en mysig bok.

Den här av Salvador Dali skulle kunna bli en riktigt galen och säkert läskig dystopi.

5. Det är mycket tjat om böcker som blir film (och dåliga filmatiseringar av bra böcker), men vilken låt skulle kunna bli en bra bok?

Det här hade kunnat bli en trevlig romantisk komedi:

[http://www.youtube.com/watch?v=U9tzEF4lNqw]

Eller kanske en skön girlpowerbok?!

[http://www.youtube.com/watch?v=PHzOOQfhPFg]

3 reaktioner på ”En bok är en bok är en …?”

  1. Jag gillar båda låtarna, men förvånande (för mig själv i alla fall) bäst den sista.

    Dali-tavlan har jag sett i verkligheten (jag har varit på förvånansvärt många Dali-utställningar, faktiskt) och den är cool. Men en framtidsskildring där växthuseffekten får till och med klockor i metall att smälta, det är riktigt ruggigt. Bor folk i grottor under mark då kanske?

    Vad gäller dina besök på författarplatser så skulle jag också gärna besöka Prince Edward’s Island. Jag har i alla fall en god vän som varit där, och köpt lite fina souvernirer till mig från Annes hus. (Och en annan vän som besökt ett Little House-museum och släpat hem andra souvernirer därifrån. Herregud, det är ju inte klokt när jag tänker på saken. Jag har alltså vänner som åker jorden runt och besöker författarplatser för _min_ skull…!)

    Och nu kommer jag ligga sömnlös hela natten och grubbla på vad dina pojkar egentligen heter.

    1. Jag kan viska namnen någon gång! Har också sett Dali-tavlan i Figueras (det heter väl så?!) och det var ett häftigt ställe. Vi får väl ta en Montgomerytur när vi blir pensionärer.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: