Bröllopsfotografen

Bröllopsfotografen av Ulf Malmros handlar om Robin som bor med sin familj i den lilla bruksorten Molkom där alla arbetar på Bruket och lever ett liv som verkar kretsa ganska mycket kring tv-tablån.  I tv-tidningen har familjen markerat med överstrykningspennor i olika färger vilka tv -program de vill se.

Robin gillar att fotografera och han tar bilderna på syrrans bröllop där paret sitter i skopan på en hjullastare. Det blir ett helt suveränt bröllopsfoto och festen är mer än lovligt galen. Brudgummen skriker ”käften” för att få uppmärksamhet under en bröllopsmiddag och hans tal är galet roligt. Jag njuter av dialekten och småskrattar lite åt hans löfte att bara producera garanterat rasrena värmlänningar och så sjunger de ”Ack Värmeland du sköna”

Jonny Björk, en avdankad komiker och skådespelare kommer till bröllopet som present till brudparet. Robin har fixt en insamling bland alla gäster, men gästen blir knappast vad han eller någon annan tänkt sig. Jonny vill inte riktigt dra de fräckisar som Robin önskar. Istället börjar han dra skämt om samhället han besöker. Han raljerar över lukten och att ingen tycks märka den. Skämten om lukten och att lägga ner bruket går väl hem sådär. Faktum är att det förstör hela bröllopsfesten. Robin vill plåta av skulden och Jonny sticker.

Bruket läggs så ner och hela familjen blir arbetslösa. Självklart är det stockholmarnas fel att fabriken ska läggas ner, men flytta behöver man såklart inte. Staten fixar något annat, eller så får man bidra, men Robin vill mer. Han tar ett lån och köper en kamera för 98 000 kronor och sätter ut en annons i lokaltidningen om att han vill fotografera bröllop.

Robins annons ger dessvärre inga jobb, men Jonny ringer och erbjuder honom ett fotojobb. Han drar till Stockholm i farsans bil, redo för en ny karriär och ett nytt liv.

Bröllopsfesten han ska fotografera är flashig och Robin passar inte riktigt in. Brudparet verkar inte heller uppskatta honom. Han hänger kvar på festen och är kanske väl frispråkig. Han träffar en annan fotograf Astrid som visar sig vara gäst på bröllopet. När middagen startar blir han utkörd. Snart kommer han tillbaka i sällskap med Astrid till gästernas förskräckelse. När Robin inser att Astrid är syster till bruden sticker han.

Karriären som bröllopsfotograf går sådär, men han får i alla fall ännu ett jobb av Jonny som fotograf på ett dop. Gästerna är ungefär de samma som på bröllopet. Lite mer accepterad blir Robin helt klart när brudens mor ser bilderna och blir superimponerad. På dopet pratar han lite mer med Astrid. När hon frågar efter portfolion springer han ut och hämtar den. Hon tycker att de är så bra att han borde ställa ut. Tyvärr drar Jonny iväg honom ganska snart.

Efter några kontroverser slutar det med att Robin får bo i ett rum hos Jonny. Han börjar söka fotografjobb, men det funkar sådär. Han söker upp Astrid för att få se hennes portfolio för att kunna göra en bättre egen. Robin studerar vett och etikett för att smälta in.  Han klipper sig, fixar ny stil och blir värsta charmören.

Han försöker också få bättre kontakt med Astrid och det är lite stalker-varning när han bjuder in sig själv till en fest hemma hos hennes föräldrar. Vett- och etikettboken kan han utantill och smörar för Astrids mamma gör han också. Hennes pappa Classe ser honom som en bundsförvant, men Astrid blir mer och mer irriterad. Hon gillar inte hans nya stil och hans desperata försök att passa in. När hon konfronterar honom försöker han fly. Någonstans inser han att hans nya roll inte passar honom. När han lämnar festen följer Astrid med. De fixar en gemensam portfolio, planerar att hyra  och ljuv musik uppstår. Problemen börjar när Robin säljer sin själ till djävulen.

Man kan ju bara vara sig själv påpekar Robins mamma, men Robin vet inte riktigt vem han här. Vem fan vill vara en enkel människa, frågar han sin pappa. Den han blir är inte direkt trevlig och när han tar med sig Astrid till Molkom blir det definitivt inte någon trevlig tillställning. Inte heller blir det speciellt trevligt när Robin gör allt för att passa in i Astrids familj.Jag vill inte ställa till med något, säger Robin själv, men han säljer definitivt ut sig själv. Vem ska han egentligen vara lojal mot?

Kjell Bergqvist är helt underbar som Jonny Björk, tragisk, självupptagen och desperat. Ytan är det viktigaste för honom. Han är helt klart svartsjuk på Robin och så jäkla bitter. Bröllopsfotografen är en charmig film helt klart och även de andra skådespelarinsatserna är bra. Tuva är alltid Tuva och det är inte konstigt att hennes karriär går som på räls. Björn Starrin är också riktigt bra som Robin.

På lördag kan du se filmen på Tv4 21.00. Gör det!

1 reaktion på ”Bröllopsfotografen”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: