Borta bäst

bortabast_inb_low

Jag har haft nöjet att läsa Borta bäst, Sara Kadefors nya roman. Kadefors är en favorit. Jag älskade hennes ungdomsbok Sandor slash Ida och tyckte också mycket om hennes förra roman Fågelbovägen 32. Kadefors är frispråkig och direkt vilket gör hennes böcker spännande att läsa.

Borta bäst handlar om Sylvia, en proper kvinna i sina bästa år. När vi först träffar Sylvia  besöker hon IKEA. Hon använder toaletten. Tidigt på morgonen medan den fortfarande är ren. Hon dricker kaffe, äter frukost. Men betalar hon? Det verkar inte så. Vad är det egentligen hon håller på med? När hon provligger en ful furusäng väldigt länge börjar det stå klart att allt inte är som det ska.

Sylvia har inget hem. Hon bor i sin bil i dungen bakom IKEA. Bilen som kostade mer än hon egentligen inte hade råd med. Bilen som hon älskar, men som samtidigt har förstört hennes liv. I bilen finns hela hennes liv, det som är kvar av det.

Sylvia flyr hemmet efter att hon gjort något så hemskt att hon aldrig tror att hennes dotter eller man kommer att tala med henne igen. Vad det är vet vi inte, men informationen kommer till oss lite i taget och slutligen vet vi. Kanske kan vi då förstå varför både hennes man och hennes dotter bor med en annan kvinna? Dömer vi henne eller kan vi förlåta?

När bilen går sönder har hon inte längre någonstans att bo. Hon får lift med en kvinna och flyttar in i hennes lägenhet. Hon dras in i kvinnans liv och dessutom i hennes skumma affärer.  Till slut kan hon inte undvika sitt gamla liv längre. Hon måste tillbaka. Väl tillbaka möter den nya Silvia sitt gamla liv och krockar ganska många gånger både med sig själv och människor runt omkring.

Jag tycker om Sylvia. För varje sida jag läser blir jag mer och mer medveten om hur knäpp hon är. Totalt utan spärrar och begränsningar. Men jag tycker om Sylvia. Hon försöker ställa allt till rätta både med sin man, sin dotter och även i sitt eget liv. Hon försöker leva ett normalt liv igen, men samtidigt har hennes tid ”utanför samhället” lärt henne bra mycket mer om livet än hon visste innan. Det är kanske inte så lätt att det finns ett rätt sätt att leva och ett felaktigt eller för den delen goda och onda människor.

Sara Kadefors har skrivit en roman om den lilla människan som är ett offer för tillfälligheternas spel.  En människa kan bli hemlös plötsligt och situationen kan förvärras mycket lätt. Den propra medelklassfrun Sylvia lever som hemlös. Kan det hända oss alla? Har vi ett val? Kan vi styra våra egna liv? Är våra välartade liv verkligen det bästa alternativet? Genom att berätta Sylvias historia funderar Kadefors kring hur ett gott liv ser ut. Hur viktig är egentligen fasaden? Är det rätt att vi dömer människor på det sätt vi gör?

Jag tycker om Borta bäst trots att jag ibland kan tycka att Sylvia är lite väl galen. Hon har lite av Gardells Fru Björk i sig och blir ibland så pinsam att jag i mitt huvud ber henne att sluta. Jag förstår verkligen dottern Jonna när hon undviker sin mamma. Det här är helt klart en både underhållande och tänkvärd bok. Läs den!

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-08-26

Borta bäst finns nu i pocket. I höst kommer Sara Kadefors ut med en ny ungdomsbok som heter Nyckelbarnen.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: