enligt O

Tankar från en bokberoende

Och en jag vill läsa

Vissa klassiker finns där hela tiden i bakhuvudet. Böcker som “alla” har läst och som jag känner att jag vill eller borde läsa. Den bok jag tänker på just idag är den bok flest engelsmän ljuger om enligt en undersökning. En bok som fler säger sig ha läst än som egentligen gjort det. Boken jag talar om är 1984 av George Orwell. 1984 var året då jag upptäckte världen utanför. Året då jag började lyssna på Tracks, såg OS i Los Angeles, Herreys vinna Eurovision Song Contest och faktiskt förstod att världen är stor.Världen i romanen som utspelar sig samma år är väldigt begränsad.

Jag har inte läst 1984. Det har aldrig blivit av. Men jag vill, borde och ska. Någon gång när det blir tillfälle. När det nu blir. Kanske ska starta en utmaning nästa år med klassiker alla andra läst utom jag. Eller så köper jag den här.

Har du läst 1984? Är det en klassiker som håller?

[http://www.youtube.com/watch?v=IcTP7YWPayU]

Föregående

sudd[ighet]; suddiga konturer, otydlighet, något suddigt, konturlöst

Nästa

Bokfrågornas ABC del 5

20 kommentarer

 1. Den inte bara håller, det är en profetia över framtiden. Vi är snart där, i “1984”.

 2. Ja, det kanske krävs en utmaning för att man ska ta sig tid för alla gamla klassiker. Hm. Kanske ska hänga på när det blir dags!

 3. Den boken har länge stått på min vill läsa-lista, det har bara inte blivit av än.

 4. ja, den har klättrat uppåt i prioritet på min “att läsa-lista” med…

 5. jag har inte heller läst den. Måste nog göra det nu =)

 6. Jag vet alldeles bestämt att jag har läst den, men det är så länge sen så jag har glömt bort den. Får väl läsa om den någon gång och friska upp minnet 🙂

 7. Jag har läst den och jag gillar den, lite lagom skrämmande om man tänker att man kunde levt så.

 8. Jag har läst den, flera gånger, och undervisat den också. Den är viktig.

 9. Jag läste den när den var kurslitteratur på någon engelsk litteraturkurs och jag gillade den. Otroligt mörk men också väldigt bra. Känns skönt att jag för en gångs skull läst en av de där som “alla” ska ha läst det brukar inte vara ofta annars…

 10. Lättläst och snabbläst, intressant och skrämmande på en och samma gång. Verkligen läsvärd!

 11. Jag undrar hur det skulle kännas att läsa den i dag, när 1984 är historia snarare än framtid.

  Jag läste den innan 1984 och då var den stark och skrämmande. Och jag tror att om man bara kan bortse från årtalet i titeln kan den vara mycket bra även nu.

  Som någon annan skrev här ovan, den är säkert viktig att läsa nu när storebror börjar se och kartlägga mer och mer av våra liv.

 12. Jag har läst den 1984. Det var så länge sedan att jag inte minns vad jag tyckte och tänkte men jag vet att jag valde att läsa den just det året… Vilken bra idé det vore med en klassikerutmaning. Jag har ett gäng böcker som jag faktiskt borde ha läst som jag inte får tummen ur att komma igång med.

 13. 1984 är jättbra. Den finns även som en version i Kalle Anka Pocket som följer originalet väl. Långt innan jag visste om 1984 hade jag koll på berättelsen genom Kalle!

 14. Om du drar igång en sådan utmaning hänger jag helt klart på. Jättebra idé!

 15. Klassikerutmaning? Spännande!Men du O, ska du inte säga nåt om Björklunds utspel? Jag tittar in typ tio gånger om dan här och hoppas på att du ska ta fram piskan så jag får haka på.

  • Funderade definitivt på det, men jag blev bara trött kände jag. Han överraskar i alla fall. Riktigt så korkad trodde jag inte ens att han skulle vara.

 16. Alltså han misstanke om att ett skolans större bekymmer är elever och lärare i burka är ju direkt beklämmande, och det här med Kalle som spelar Allan blir man ju, precis som du skriver, trött av. Har Jan Björklund varit i en skola någon gång, undrar man stillsamt.

 17. bai

  1984 var bra, heilt til eg las Kallocain som var så mykje betre at 1984 bleikna.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: